Milheeze blijft in beweging

MILHEEZE – Milheeze blijft ook in de zomermaanden actief met een Beweegdag voor senioren. Die biedt niet alleen ontspanning en vermaak, maar draagt in bredere zin bij aan de lokale leefbaarheid.

Van de redactie

Seniorenvereniging KBO Sint Jan Milheeze organiseert ieder jaar een zomerweek met activiteiten voor 50-plussers uit het dorp. Zowel de 270 leden van de vereniging als niet-leden kunnen daaraan meedoen. “Het is een mooie mix van ontspanning en inspanning”, legt KBO-voorzitter Thea Nelissen uit. “We beginnen met kienen en eindigen met een fietstocht. Naast een muziekbingo en een filmvertoning staat er dit jaar ook een beweegdag op het programma. Samen met Noud van de Ven, oud-beheerder van De Schans, hebben we een soort zeskamp bedacht.”

Na een gezamenlijke warming-up in het gemeenschapshuis werken  de deelnemers op dinsdag schematisch een aantal buitenonderdelen af, waarbij ze in tweetallen tegen een ander koppel strijden. “Ieder duo heeft een eigen naam.Die verwijst naar een beroep dat in Milheeze beoefend wordt.”

Wandelvoetbal

De teams spelen onder andere jeu de boules en wandelvoetbal en rijden rondjes op de duofiets, waarbij een van beiden zakjes in een krijtring moet werpen. “Plezier staat voorop, maar er is wel een competitie-element. Iedereen die meedoet krijgt na afloop een beweegdiploma en voor de winnaars is er een prijsje.”

 

Meedoen

Nelissen: “Milheeze is een actieve kern en dat willen we graag zo houden. Je blijft langer fit als je in beweging bent en elkaar opzoekt. Als je gezond bent krijg je meer voor elkaar, ook als gemeenschap. Het draagt dus bij aan de leefbaarheid.
Relatief veel mensen in Milheeze hebben in het afgelopen jaar hun man of vrouw verloren. Laagdrempelige activiteiten, zoals deze Beweegdag, kunnen hen helpen om de aansluiting te vinden en te houden. Als iedereen mee blijft doen, zijn we samen sterker.”

Bewegen

Riet Kerkhof (78) en Toon van Bommel (87) zijn tijdens de Beweegdag aan elkaar gekoppeld. Als team ‘De Barbieren’ gaan ze de strijd aan met een van de andere gelegenheidsduo’s. Riet is enthousiast over het initiatief. “Het is goed om in beweging te blijven. Dat houdt je jong. Ik probeer zo gezond mogelijk te leven. Ik rook niet, drink geen alcohol en wandel vier keer per week op en neer naar Bakel.”

Duofiets

Toon kijkt vooral uit naar het gezamenlijke ritje op de duofiets. Hij heeft al een tijd niet gefietst. “Als ik op familiebezoek ga, pak ik meestal de auto. Mijn rijbewijs is net weer verlengd. Op een gewone fiets, met twee wielen, voel ik me niet zeker meer. Ik ben bang dat ik dan val. Ik denk erover om een driewieler te kopen. Daarmee kieper je niet zo snel om. Dadelijk eens kijken of dat bevalt.”

Hoofdfoto: Riet en Toon in actie op de duofiets.

 

Foto's:


DDD0