Automonteur Toon van der Wijst na 43 jaar bij Renault-dealer Vogels met pensioen

GEMERT – Na 43 jaar werken bij Vogels Autobedrijf gaat Antoon ‘Toon’ van der Wijst met pensioen. Geen beter moment om hem even te spreken over zijn tijd als monteur en zijn plannen voor zijn pensioen.

Door Danny van Gend

Johan Cruijff voetbalde nog in Barcelona, Grease draaide net in de bioscopen en de eerste Lego-poppetjes verschenen net op de markt toen Toon van der Wijst bij Renault Vogels ging werken. Toon was net klaar met zijn militaire dienst en zocht een nieuwe baan. Hij had al ervaring als monteur en wilde hierin doorgaan.

Voor we beginnen geeft hij aan dat hij een man van weinig woorden is en liever met zijn handen bezig is. “Monteur zijn is altijd mijn hobby en mijn werk geweest. Ik ben een motorman, maar auto’s horen er absoluut bij, ik heb niet voor niets 48 jaar in de autobranche gewerkt.”

“Toen ik uit dienst trad en hier begon was dat onder Jan en Martien. We zaten toen nog aan de andere kant van de straat. Die twee zijn ondertussen gestopt en Paul heeft het overgenomen. Dat is ook een goede baas, maar dat moet je niet zeggen, want dan gaat hij naast zijn schoenen lopen haha. Auto’s zijn in 48 jaar veel veranderd, vroeger kon je alles met een tang maken en tegenwoordig heb je een computer nodig en dan heb je nog niet alles. Dan kom je er af en toe nog niet meteen uit.”

In 43 jaar is veel veranderd, maar een ding is altijd hetzelfde gebleven en dat is Toons passie voor motoren en daardoor zal hij zich de komende tijd niet vervelen. “Ik hou van motorrijden, crossen. Ik heb een wegmotor, maar doe ook brommertjes opknappen. Ik ga in ieder geval niet stilzitten.” Op de motor gaat hij het liefst op mooie reizen. “Vroeger ging ik overal heen om motorraces te kijken. Engeland en Monza in Italië bijvoorbeeld, daar ben ik zeker tien keer geweest. De afgelopen twintig jaar ben ik ook naar Andorra geweest, om door de bergen te crossen.” Ondanks dat hij na 43 jaar vertrekt bij Renault-dealer Vogels, zijn de collega’s voorlopig nog niet van hem af. “Als ik in de buurt ben wip ik gewoon binnen voor een kop koffie.”

Toon van der Wijst.

Foto's:


0