Bevrijdingsvuur brandt in Gemert

GEMERT-BAKEL – Misschien heeft u het wel op de een of andere manier gemerkt. Het Bevrijdingsvuur is binnen de gemeente en het brandt! Jongstleden zondag nam Karel Cornelissen namens het 4-mei Comité de fakkel met het vuur dat herinnert aan de bevrijding van ons deel van Brabant in ontvangst.

Door Simon van Wetten

Het Bevrijdingsvuur is helemaal uit Bayeux naar hier gekomen. Deze Franse stad nabij de stranden van Normandië was in de zomer van 1944 tijdelijk de hoofdstad van Frankrijk. Het tussenstation voor de negen Peelgemeenten – zeven uit Brabant en twee uit Limburg – was Meijel. De plechtigheid aldaar vond plaats in aanwezigheid van een delegatie van de gemeente Gemert-Bakel. Aan de lopers van de Gemertse Atletiek Club (GAC) de taak om het vuur van daar naar Gemert te brengen. Lopend, uiteraard. Het laatste deel van de route ging via de Oudestraat, Kasteellaan en West-Om naar de Stiltekapel van St.-Jans Onthoofding aan het Kerkepad. Om kwart voor acht ‘s avonds arriveerden de atleten op de plaats van de overdracht. Ja, het vuur brandde nog steeds. En dat zal het deze week blijven doen. Karel Cornelissen legde in de kerk, met de fakkel in zijn hand en omgeven door een delegatie van de Militaire Veteranenvereniging Gemert-Bakel én de GAC-lopers, het belang van het herdenken uit. Theo Schriks, namens de veteranen, ging in een korte toespraak in op wát er herdacht wordt, want naast de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het stilstaan bij de bevrijding, zijn daar ook de militaire missies. Met name die in Afghanistan is vanwege de ontwikkelingen in dat land weer terug in de actualiteit. Pastoor Issag Jesudass bewaart het vuur in de Stiltekapel tot komende zaterdag, 25 september, de dag waarop Gemert-Bakel in 1944 is bevrijd. Op die dag wordt het vuur om half twee ’s middags van de Stiltekapel naar het Bevrijdingsmonument op het Ridderplein overgebracht en daar overgeheveld naar de vuurschaal, waarin het de hele dag zal branden. Het moment van de ontbranding in de vuurschaal is tevens het startsein voor de Veteranendag in Gemert-Bakel. Onmiddellijk daarna volgt de vlaggenparade met eregroet, en na de toespraken zal er een kranslegging zijn. De Last Post, de minuut stilte, het Wilhelmus door Fanfare Sint Lucia en het miniconcert dat de fanfare vervolgens samen met de Firebrigade Pipes en Drums ten gehore zal brengen, zijn de o zo belangrijke kaders die deze dag zullen omlijsten. Het Gemerts Nieuwsblad zal daar in de krant van volgende week dinsdag verslag van doen.

Foto's:


0