Feestelijke start nieuw seizoen Taalcafé Gemert

GEMERT- Het nieuwe seizoen van het Taalcafé van Taalhuis Gemert-Bakel is maandag feestelijk gestart. Deze week is het Week van Lezen en Schrijven en daarom werd er extra uitgepakt. Deelnemers konden tijdens het spelen van taalspellen genieten van een internationale high-tea.

Door Danny van Gend

Het Taalcafé is een initiatief om mensen die (nog) wat meer moeite hebben met het spreken, lezen en/of schrijven in het Nederlands te helpen om hierin te verbeteren. Zij zijn echter niet de enige groep die geholpen worden, zo vertelt Geertje Gloudemans, medewerkster van bibliotheek De Lage Beemden. “Het is voor mensen die bijvoorbeeld vanuit het buitenland al een tijdje in Nederland wonen, maar nog iets zekerder willen worden in hun taal. Daarnaast zijn mensen die moeite hebben met omgaan met de computer ook van harte welkom.”

Binnen het Taalhuis werken de bibliotheek, ROC Ter Aa, Stichting Lezen en Schrijven en de gemeente Gemert-Bakel nauw samen. Het Gemertse Taalcafé is ondergebracht in de lokale vestiging van bibliotheek De Lage Beemden in De Eendracht. Maandag was de plek omgetoverd tot theekring, waarin niet alleen plaats was voor kletsen, maar ook voor lekker eten. Diverse deelnemers en vrijwilligers van het taalcafé hadden namelijk koekjes en andere lekkernijen gebakken. De avond begon in een kring met een groepssessie, waarbij iedereen op gepaste afstand met elkaar kon kletsen.

Taalmaatjes

Later werd de groep opgedeeld in kleinere groepjes, zodat vrijwilligers de deelnemers intensiever kunnen begeleiden bij het ontwikkelen van hun vaardigheden. “Behalve groepssessies werken we sinds kort ook met taalmaatjes”, legt Geertje uit. “Dit zijn vrijwilligers die in kleine groepjes begeleiding geven en dan voornamelijk in spreken. Er wordt ook af en toe geholpen met schrijven en lezen, maar praten staat toch voorop. De taalmaatjes krijgen vanuit ons een cursus om zo te zorgen voor goede hulp.”
Een van de deelnemers was Hüdaverdi Taskin, hij was tot 2016 docent wiskunde in Turkije. Bij onder andere het taalcafé is hij hard aan het oefenen om over enkele jaren ook in Nederland les te geven, zo vertelde hij. “Ik krijg drie keer drie uur les in taal in Helmond in de week. Dit is kleine groepjes, verder kom ik zo vaak mogelijk naar het taalcafé om mijn Nederlands te verbeteren.”

Op de vraag of hij liever Nederlands of Turkse televisie kijkt, weet hij snel het antwoord. “Nee, geen televisie. Als ik een uurtje of zelfs half uurtje vrij heb dan gaan de boeken open. Ik moet hard studeren als ik docent wil worden, maar dat vind ik ook leuk. Afgelopen zaterdag ben ik bijvoorbeeld in Utrecht geweest voor een examen om weer een stap dichter te komen om leraar te worden.”

Hüdaverdi woont samen met zijn vrouw en drie kinderen in Gemert en is erg blij in Nederland. “In Turkije was ik niet meer veilig. Hier ben ik goed ontvangen en ik wil heel graag helpen in Nederland. Het beste ben ik als wiskunde docent, dus dat probeer ik te halen. Maar mocht dat niet lukken dan ga ik wel naar de fabriek, of straten vegen of wat dan ook. Ik wil niet thuis zitten.”

Week van het Lezen en Schrijven

Vanwege de Week van het Lezen en Schrijven was ook wethouder Wilmie Steeghs aanwezig. Zij gaf aan dat het Taalcafé een belangrijke functie heeft. “In Gemert-Bakel ligt het percentage laaggeletterden een stuk hoger dan gemiddeld in Nederland. Wanneer je digitaal niet vaardig bent, of niet kan lezen of schrijven dan heb je een uitdaging in het dagelijks leven. De kans bestaat dat je dat minder goed mee kunt doen in de maatschappij. In het Taalcafé gaan inwoners die laaggeletterd zijn daar samen mee aan de slag.”

“Het is belangrijk te blijven investeren in het Taalcafé, zowel voor mensen die deze regio zijn opgegroeid, als voor inwoners die vanuit een ander land naar Gemert-Bakel zijn gekomen. We willen ook als gemeente ook laten zien dat het in onze samenleving geen schande is om fouten te maken, omdat je daarvan kunt leren. Door met elkaar in contact te komen leer je ook elkaar beter begrijpen en daar wordt iedereen wijzer van. Je vindt ook makkelijker je weg binnen een gemeenschap als je ook andere mensen kent. Het Taalcafé is dus ook een ontmoetingsplek, waar nieuwe verbindingen worden gelegd.”

Het Taalcafé in de Gemertse bieb is iedere maandagavond (19:30-21:30 uur) en donderdagochtend (09:30-11:30 uur) geopend en vrij toegankelijk. Voor de donderdagochtend is de bibliotheek nog op zoek naar taalvrijwilligers met gevoel voor taal en die graag met mensen omgaan. Een opleiding is niet nodig, een cursus wordt verzorgd door bibliotheek De De Lage Beemden.

Foto: Wethouder Wilmie Steegs (links) schoof aan in het Taalcafé.

Foto's:


0