03 september 2021

Gemertenaar Lennert Vlemmings over het succes van Bitcoin

GEMERT – Wat is Bitcoin? Hoe werkt het? Wat heb je eraan? Lennert Vlemmings legt het uit in het Gemerts Nieuwsblad. De 31-jarige Gemertenaar is medeoprichter en -eigenaar van AnycoinDirect. Deze Brabantse startup is uitgegroeid tot een gevestigde naam in de wereld van de cryptocurrency. De snelgroeiende technologieonderneming heeft 55 medewerkers in dienst die wereldwijd 400.000 klanten bedienen.

Door Marcel Bosmans

Een baanbrekende transfer in de voetbalwereld heeft Anycoin Direct recent veel publiciteit opgeleverd. Het Brainportbedrijf is de komende twee seizoenen Official Partner van PSV. Wat deze deal maakt is dat voor het eerst in de EU het volledige sponsorbedrag aan een professionele voetbalclub in Bitcoin uitbetaald wordt. “Het is een goede manier om onze naamsbekendheid in Nederland te vergroten en meer mensen op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met cryptocurrency.”

Cryptocurrency

Cryptocurrency is een verzamelbegrip voor digitale munteenheden als Bitcoin, zo geeft Vlemmings aan. “Bitcoin wordt wereldwijd gebruikt als spaar- en betaalmiddel. Het is de eerste en bekendste digitale munt die niet door een centrale bank of (inter)nationale overheid, maar direct door gebruikers onderling wordt gedistribueerd. Wij zijn een van de aanbieders van Bitcoin.”

Bitcoin

Net als bij de Euro of de Dollar heeft Bitcoin een waarde. “Stijgt de vraag naar Bitcoin dan neemt de waarde toe. Daalt de vraag dan neemt de waarde af.”

Wallet

Ook voor Bitcoin geldt dat je het kunt opslaan en overdragen. “We zijn gewend om ons geld op een bankrekening te zetten en om contant of met een pas of mobieltje te betalen. Voor Bitcoingebruik je een digitale portemonnee, de Wallet.”

Aan deze opslagvorm is een digitaal adres gekoppeld. “Koop je Bitcoin dan kun je deze naar dat adres laten doorsturen. Het komt dan in de Wallet. Bij voorkeur is dat je eigen Wallet, want dan is alles wat erin zit ook echt van jou. Stal je het bij een derde partij en die gaat failliet of wordt gehackt, dan ben je alles kwijt.”

USB

Je persoonlijke Wallet kan een online opslagruimte zijn, maar ook een app op je telefoon of externe USB-stick of geheugenkaart. “Hardware is het meest veilig. Je bitcoinstaat dan niet online, maar op je eigen externe opslag. Je kunt er zelf een backupvan maken en het origineel en de kopie in een kluis of een andere afgeschermde plek bewaren. Vergelijk het met de portemonnee die in je tas of broekzak steekt: het is makkelijk om geld bij de hand te hebben, maar je stopt er niet alles in wat je hebt.”

Euro

Volgens Vlemmings is Bitcoin een eerlijk en transparant model. “Een Centrale Bank kan besluiten om Euro’s of Dollars bij te laten drukken. Dat veroorzaak inflatie, waardoor jouw geld in feite minder waard wordt. Bij Bitcoin staat het aantal eenheden vast: 21 miljoen. De waarde per eenheid is afhankelijk van vraag en aanbod. Wij –als markt- bepalen het zelf. Kopers en verkopers weten waar ze aan toe zijn. Omdat er zekerheid is over het aantal eenheden en iedere transactie openbaar en traceerbaar is. Een systeem waarbij je ongelimiteerd geld kunt bijdrukken lijkt me op termijn niet houdbaar. Dan lopen schulden zo hoog op dat je ze nooit meer in kunt in kunt lopen. Wanneer en in hoeverre er een omslag komt is lastig te voorspellen. Ook centrale Banken en overheden onderkennen dat werken met cryptovalutavoordelen biedt en dat het kan bijdragen aan een transparant en stabiel monetair systeem. Wij schakelen al veel met De Nederlandsche Bank en zijn ook als tweede Nederlandse bedrijf dat in cryptovaluta handelt geregistreerd bij de DNB.”

Vertrouwen

Als er vertrouwen is krijgt de Bitcoin meer waarde. “Controle en regulering zijn daarom essentieel”, benadrukt Vlemmings. “Een groot deel van onze organisatie is daarop gericht. Dat kost ons veel geld en maakt het voor de klant lastiger, maar zorgt per saldo voor de gewenste zekerheid en een sterkere cryptomunt.”

Investering

Bitcoin wordt vooral gebruikt om waarde in op te slaan. “In die zin is het vergelijkbaar met goud. Geld op de bank laten staan levert momenteel niet of nauwelijks rendement op. Boven een bepaald bedrag kan de rente zelfs negatief zijn. Dat is een van de redenen waarom de cryptomuntin trek is. De koers van Bitcoin fluctueert, maar is gemiddeld gestegen in de afgelopen jaren. Het wordt dus als een verantwoorde investering gezien.”

Lennert Vlemmings

Wat vaststaat is dat het leven van Vlemmings er zonder Bitcoin heel anders had uitgezien. “Acht jaar geleden –ik was nog student en woonde ik met een neef en een goede vriend in Lieshout- vroeg mijn zus of ik voor haar Bitcoin kon kopen. Dat bleek vanuit Nederland best lastig en duur, omdat de commissies hoog waren. Ik besprak dat met mijn twee huisgenoten en onze conclusie was: ‘Dat kunnen wij beter.’ Vervolgens sloten we ons een week op om een website te bouwen waar we Bitcoin konden aanbieden. Dat werd een succes. Om door te kunnen groeien is een investeerder aangetrokken. We zijn nu een grote speler in Duitsland en andere delen van Europa en willen ook ons marktaandeel in Nederland verder vergroten. De markt is goed, dus we zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Lennert Vlemmings bouwde met Bitcoin een succesvol bedrijf op.

Foto's:


L