Met Volendam van het Zuiden terug naar de vrijheid

GEMERT – De coronabeperkingen en daarmee samenhangend het ingangtoezicht waren al een opstakel, maar met de natste editie ooit van dit jaarlijks muziekfestijn Volendam van het Zuiden werd het incasseringsvermogen van de bezoekers danig op de proef gesteld.

Door Bernard Janssen

Who’ll stop the rain?” Zongen de broers Fogerty in het voorprogramma gedraaide nummer van Creedence Clearwater Revival. Men nam het voor lief, we waren allemaal toe aan het gezamenlijk muzikaal genieten. Het opgebouwde geduld van anderhalf jaar corona werd beloond met wat de broers Pedro en Ferry van den Elzen samen met het Boerenbondsmuseum voor ons hadden georganiseerd.

Amber van den Elzen

De met regelmaat ontvouwde nuttige paraplu’s en ook de extra parasols deden wanneer nodig hun werk. Na een ode aan Ben Spierings met enkele van zijn Diamond-nummers uit zijn muzikale nalatenschap werd begonnen aan een maar liefst zeven uur durende muzikale live gezongen mix van diverse muzieksoorten met hoogstaande kwaliteit. De spits werd afgebeten door Henry van Wijmeren die als opmaat de mooiste popklassiekers ten gehore bracht. Uit het bedoelde bekende Noord Hollandse vissersdorp brachten Kees en Sonja in twee sets onder andere een populaire collage met de hits van hun Cats en BZN. De countryhits van Dick van Altena werden breed gewaardeerd, mede door zijn unieke donkerbruine stem. De altijd welkome afwisseling kreeg in de vorm van het muzikaal vermogen van Mark Elbers gestalte, en een verdiende pluim voor Tim Manders die het toch maar weer aandurftom met voornamelijk Elvisrepertoire zijn bijdrage te leveren. Amber van den Elzen gaat met haar getoonde ambities als een ruwe diamant haar grote zus achterna, en daarover gesproken: de tiener van weleer is een volwassen vakvrouw geworden. Dat bewees Laura weer met haar partner Mark Hoffman, ze bracht een prachtige professionele show met een mix van Engels en Duits en met een aantal klassiekers zong ook het publiek mee.

Jacques Herb

En dan is daar ‘Forever Young’ Jacques Herb. Het 50 jaar oude ‘Manuela’ bewees weer eens de meezingkwaliteit, maar met de toreadoroutfit en het desbetreffende nummer van hem werd de eerste polonaise in beweging gezet. En die zouden er ondanks de regen meer volgen. Onze bekende sfeerbouwers Ivo van Rossum en Maickel Korver hebben daar geen enkele moeite mee, en kregen het publiek massaal op de been. De gebrachte muzikale variatie maakt dit festival uniek en daarmee populair met een karakter als een groots dorpsfeest. Met name mede ook door de vrijwilligers die jaarlijks weer geweldig werk verrichten en niet te vergeten een dikke pluim naar het licht en geluid. op Volendam van het Zuiden.

Trots

Evenals het bekende vissersdorp aan het IJsselmeer bezit onze gemeente Gemert-Bakel ook een waarde aan muzikaal talent en de combinatie met de mogelijkheden van het Boerenbondsmuseumis de naam van dit jaarlijks festival daarmee meer dan terecht. Gelukkig hebben we ook de muziekliefhebbers die dit weten te waarderen en graag naar deze talenten komen luisteren en meegenieten. Zelfs organisatorisch regelen we het zelf, en daar kunnen we hier in ‘Gimmert’best trots op zijn.

Foto's:


MMMMMMMMIIIgggggFvvvvvvvvvvvvMg00000V