Van Boekel naar Bakel is een mirakel

BOEKEL-GEMERT-BAKEL – Aanstaande zaterdag, tijdens Open Monumentendag, wordt de fiets- en wandelroute Boekel-Bakel-Boekel officieel in gebruik genomen. De bedenkers en makers van dit autoluwe traject vertellen hoe zij te werk zijn gegaan.

Door Simon van Wetten

Uw verslaggever was een van de betrokkenen, maar laat graag zijn kompanen Gerrit Francissen en Ben Vereijken aan het woord. Gerrit vertelt: “Mij werd door de VVV gevraagd: Fietste gij nog zoveul? Ik heb bevestigend geantwoord en voor ik het wist controleerde ik, samen met vrijwilligers van VisitBrabant, allerlei bestaande routes. Ik ben ook naar de gemeente gegaan en daar bleek een map te liggen met een inventarisatie van alle routes die in en door Gemert-Bakel lopen en wie verantwoordelijk is voor het onderhoud. Daarmee ging ik op pad. Staan de bordjes er nog, kloppen de aanwijzingen nog steeds, is er geen blokkade in de vorm van een nieuwe weg? Ik ben op een traject van een fietsroute zelfs het bordje ‘verboden voor fietsers’ tegengekomen. Nou, door dat aanpassen en herstellen, zie je ook wat er nog ontbreekt. In nauw overleg met de gemeente is een plan gemaakt.”
Ben: “Toen het idee van een route Boekel-Bakel – omgekeerd mag ook – er eenmaal was, raakte ik, eveneens via de VVV, erbij betrokken, ook al omdat ik namens onze heemkundekring bezig was met het in ere herstellen van het kerkenpad. Dat pad zou een deel van die nieuwe route kunnen worden. Een kleine ontdekkingsreis aangaande wat er allemaal in Bakel aan routes lag, begon. Vier historische trajecten, samen ‘’t Klavertje’, moesten opgekalefaterd worden. Ook ik had contact met de gemeente, trouwens ook met het IVN en het Waterschap, over het initiatief dat ‘De weg terug’ heette; een oud pad dat door de ruilverkaveling was verdwenen, weer terugbrengen.”

Een Boekelse vertegenwoordiger is er niet, omdat de route maar net tot over de grens reikt, bij de Landmeerse loop in Handel, Huize Padua dus. Mocht er belangstelling bestaan, dan kan de tocht tot de dorpskern van Boekel uitgebreid worden. Er wordt immers meer dan ooit gefietst en gewandeld en de ‘miraculeuze’ belevingsroute, 36 kilometer lang, is indien gewenst in delen op te splitsen.

Inmiddels is de route ook in lay-out en informatiedragers helemaal klaar en voorzien van tips en wetenswaardigheden over nabije rust-, horeca- en terrasplekken, de cultuurhistorie, de Peelrandbreuk, het landschap en bezienswaardigheden. Ben en Gerrit, zijn jullie tevreden? Ben: “Het is een mooie route, het draagt uit wat Gemert-Bakel te bieden heeft, op allerlei fronten.” Gerrit: “Daar sluit ik me helemaal bij aan. Bovendien biedt het een basis om het op het grotere netwerk van knooppunten en trajecten aan te sluiten.” Ben vindt ook: “Je gaat tijdens het wandelen of fietsen bewuster om je heen kijken. Je ziet méér.” En Gerrit weet: “De verbinding leggen, letterlijk in die routes, figuurlijk in de zin dat we één gemeente vormen, kan ook, of het nou op de fiets of te voet is. Contacten maken, hebben en houden, dát is belangrijk.”
En hoe het met dat mirakel zit? Het komt uit een oud spreekwoord van hier: “Van Boekel naar Bakel is een hels mirakel,” wat vroeger aanduidde dat niet alles zomaar vanzelfsprekend is.

De ingebruikneming van de Boekel-Bakel-Boekel – met meerdere startpunten – wordt op Open Monumentendag, zaterdag 11 september, geflankeerd door de openstelling van zowel de kerk als de heemkamer in Bakel. Ook ‘De Kluis’, het museum van Huize Padua, is dan te bezoeken. En in de Sint Janskerk in Gemert wordt elk uur een Bachconcert gegeven. Een routebeschrijving is te bekomen bij de VVV-winkel aan het Ridderplein, of in de Heemkamer in Bakel, en via QR-codes op de site van zowel VVV-Peelland als VVV-Gemert-Bakel. Ook de website ‘Land van de Peel’ geeft informatie.
Start u in Boekel, dan leidt het traject langs de westzijde van Gemert. Is Bakel het startpunt, dan is de oostzijde van Gemert de ondergrond. De route van Boekel naar Bakel een mirakel? Wat is dan de route van Bakel naar Boekel? Die dichterlijke uitdaging laat ik aan u!
Foto: De bedenkers bij een markant punt in de route.

Bedenkers Simon van Wetten, Gerrit Francissen en Ben Vereijken.

Foto's:


0