Van Molendwang tot Recht van Wind

MILHEEZE – Heemkundekring Bakel en Milheeze houdt een lezing met als titel ‘Van Molendwang tot Recht van Wind’. Simon van Wetten zal dit thema, gesteund door unieke filmbeelden, op maandag 27 september vanaf 19.30 uur belichten in De Schans in Milheeze.

“Schatgraven in oude archieven. Oude, al lang vergeten verhalen aan de vergetelheid ontrukken. Mensen van wie niemand de naam nog kent, krijgen van mij met terugwerkende kracht alsnog hun – meestal bescheiden – plaatsje in de geschiedenis”, vertelt Simon van Wetten. “Ik breng ze in zekere zin weer tot leven. Of ze daar blij mee zijn? Er is er tot nu toe niet één die geklaagd heeft…
Kijk, zo’n commandeur Van Holtrop, die de molendwang nieuw leven inblies, heeft misschien wel eens stilgestaan bij het feit dat men eeuwen later zijn naam nog zou kennen. Hij was immers de bouwheer van het poortgebouw van het kasteel, en zijn wapen prijkt nog immer boven de poort.
Ook schout Walraven van den Boogaerd wist dat veel van wat hij zei en deed door de dorpssecretaris werd vastgelegd en dat papier geduldig is.
Maar al die gewone Gemertenaren, hebben die over deze materie nagedacht? Willemke Smollers misschien wel. Dat skon menneke had sowieso een rijke gedachtewereld. De rest van het dorp vond hem dan ook een beetje gek.
Ik zou graag nog eens terugkeren naar het Gimmert van toen en aan Willem vertellen dat rond het jaar 2000 ene Gerard Rijnders op een overtuigende manier zal laten zien wat Willems rol was in dat prachtige verhaal over de opstand tegen de molendwang. Ik weet heel zeker dat Willemke dan net zo trots zou zijn als ik!”

In 1613 kwamen de Gemertenaren in opstand tegen de molendwang. Zij moesten van de edele heer hun graan op zijn molens laten malen, tegen zijn tarief. De wind was immers van hem. In een milde maar toch gedurfde revolte stonden de Gemertenaren op tegen hun edele heer, anderhalve eeuw voor de Franse revolutie!!
Onder leiding van genoemde Willem Smollers en zijn kompaan bakker Hendrik Peeters durfden de lieden van Gemert zich te verzetten tegen iets wat tot dan toe berustend werd aanvaard. Nu was met name het bakkertje leider der opstandelingen tegen wil en dank, want hij was eigenlijk geen held. Meer een bange bakker.

Onder regie van Jean Lammers en scenario van Simon van Wetten is dit Brabantse verhaal verfilmd. Prachtige, welhaast Breugeliaanse beelden, een lichtkomische ondertoon, en een serieuze strijd tegen onrecht. Dankzij veel subsidies en vooral de belangeloze medewerking van tweehonderd mensen, bedrijven en instanties is er, ondanks het officiële budget van ‘slechts’ 65.000 gulden, door al die giften in natura, een professionele film ontstaan, de moeite van het bekijken méér dan waard.

Foto's:


0