Zijspancross professionele hobby voor Handelnaar Loet van der Putten

HANDEL – Vorige maand was Loet van der Putten in Tsjechië. Niet om op vakantie te gaan, maar om deel te nemen aan wedstrijden voor het wereldkampioenschap zijspancross. De 21-jarige Loet uit Handel leverde een naar eigen zeggen een topprestatie door met zijn teamgenoot Stephan Wijers op de dertiende plaats te eindigen. Komende zondag staat het duo aan de start van ONK Oss.

Door Danny van Gend

Als kind liggen voetbal, hockey of judo misschien voor de hand als je voor een sport kiest. Bij de 21-jarige Loet van der Putten uit Handel werd het iets anders. “Ik kwam toen ik vijf was een keer thuis en toen stond er een motortje in de schuur. Zo kwam ik met de cross in aanraking. Tot mijn veertiende heb ik solo gereden en toen kreeg ik de kans om mijn overstap te maken naar de zijspan en dat bevalt me erg goed.”

Evenwicht

Loet begon dus als solorijder, maar dat is nu anders. “Ik kwam in een andere rol terecht. In de zijspan moet ik ervoor zorgen dat deze in evenwicht blijft. Dat doe ik door bijvoorbeeld mijn lichaam buiten de kar te hangen in bochten. Daarnaast zijn er verschillende banen en ondergronden waardoor het elke keer helemaal anders is. “

Teamsport

Loet reed voorheen met Bram van Dijk. Die koos ervoor om met zijn broertje verder te gaan. Sinds vorig jaar rijdt Loet met Stephan Wijers en de samenwerking gaat goed. “In tegenstelling tot solo rijden is zijspancrosses een teamsport. Je moet elkaar blindelings vertrouwen anders gaat het hartstikke mis. Communicatie hierin is erg belangrijk, voornamelijk in de training gaan we kijken waar de beste racelijnen liggen en hoe we het er beste door kunnnen komen. Op het moment dat ik iets zie, of de rijder, dan wordt er geschreeuwd of gewezen.”

Topfit

In aanloop naar de race zorgt Loet ervoor dat hij topfit is en gaat hij bijvoorbeeld niet stappen met vrienden: “Ik sport elke dag een uur tot anderhalf uur. Als ik zondag een wedstrijd heb ga ik vrijdags wel eens bij vrienden langs, maar drink dan geen alcohol. Zaterdagen voor een wedstrijd houd ik helemaal vrij.”

Ervaring

Ondanks dat hij veel tijd steekt in het zijspancrossen, kan hij er niet van leven. “Tot op enkele jaren geleden gaf de bond een salaris aan de top acht van de wereld, maar die tijd is voorbij. We hebben sponsorinkomsten, maar die worden gebruikt voor onderhoud en vervoer.Naast het crossen werk ik zelfstandig als personal trainer. Nu draai ik mee in topsport en dat is ervaring die ik als professional wil overbrengen op mijn cliënten.”

Adrenaline

Crossen levert hem niet het grote geld op, maar wel veel voldoening. “Als het startsein valt en dan met dertig spannen de bocht in gaat dan giert de adrenaline door je lijf. Als de race dan voorbij is, dan blijft dat gevoel nog wel even. Toen we van Tsjechië naar huis reden zou mijn vader rijden, zodat ik kon slapen. Maar dat kon ik gewoon niet, want de adrenaline zat nog in mijn systeem. Dat is een fantastisch gevoel.”

Bakkenist Loet van der Putten.

Foto's:


LL0