Een huurwoning zoeken: dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

Het zoeken van een nieuwe woning kan een flinke uitdaging zijn. Huurwoningen vliegen als warme broodjes over de toonbank en je wil ook niet in de eerste de beste woning terecht komen. Maar waar moet je nou precies op letten bij het zoeken naar een huurwoning? En hoe vind je de fijnste plek om te wonen voor de meest gunstige prijs? We delen graag onze tips met je om je op weg te helpen in jouw zoektocht naar huurwoningen in Noord-Brabant.

De zoektocht naar een huurwoning

Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning? Dan kun je je aanmelden voor huurhuizen die bij de lokale woningbouwvereniging beschikbaar zijn. Vaak geldt: Hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans je maakt op een woning. Helaas betekent dat in de meeste gevallen dat je jaren op je beurt moet wachten. Particulier huren is wellicht duurder, maar wel een veel snellere oplossing voor wie graag een nieuwe woonruimte wil.

Kies een zoekgebied

Je zoektocht naar een woning begint natuurlijk met een zoekgebied. Misschien wil je graag dichtbij je werk wonen, in Eindhoven of Breda bijvoorbeeld. Of om de hoek bij familie in Helmond of Tilburg. Hoe groter je zoekgebied, hoe eerder je een woning zult vinden. Zoek dus niet alleen op een specifieke plaats, maar ook breder naar bijvoorbeeld ‘huurwoningen Noord-Brabant’.

Naast het bepalen van een zoekgebied is het slim om vooraf goed te bedenken waar je naar op zoek bent. Dit kan een bepaald type woning zijn, maar je hebt waarschijnlijk ook wensen op het gebied van woonoppervlak, aantal slaapkamers, buitenruimte en huurprijs. Door deze dingen direct in je zoektocht mee te nemen is de kans groter dat je een woning vindt die ook daadwerkelijk past bij je eisen.

Sfeer proeven in de buurt

Voor optimaal woongenot is niet alleen de huurwoning zelf belangrijk, maar ook de omgeving. Hoe is het gesteld met de voorzieningen in de buurt? Is het een drukke buurt? Iser voldoende parkeergelegenheid? Is de wijk gemakkelijk bereikbaar? Stel vragen aan de makelaar of aan buurtbewoners en ga zelf eens sfeer proeven in de wijk.

Waar let je op tijdens een bezichtiging?

Is de buurt goedgekeurd? Dan is het tijd om de woning te gaan bezichtigen. Tijdens zo’n bezichtiging zijn er tal van zaken waar je op kunt en moet letten. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van je eigen eisen en verwachtingen van jouw toekomstige woonruimte. Voorbeelden van waar je op kunt letten zijn:

 •  Afwerking van de woning
  Is er een vloer (met ondervloer) aanwezig? Zijn de muren behangklaar? Zijn er plinten? Deze zaken kunnen je een hoop tijd en geld besparen.
 •  Veiligheid
  Enkel glas is niet alleen slecht voor de isolatie van een woning, het is ook erg inbraakgevoelig. Ook goede sloten en beveiliging van openslaande ramen op de begane grond zijn van belang. Check daarnaast de aanwezigheid van rookmelders enbranduitgangen die je in geval van nood kunt gebruiken.
 •  Elektriciteit en isolatie

Om onnodige stookkosten te vermijden, raden we aan bij de bezichtiging van huurwoning ook altijd het energielabel en de isolatie te controleren. Ook goed om te weten: Zijn alle kamers verwarmd? En zijn er voldoende stopcontacten?

 •  Sanitair en apparatuur
  In badkamer en keuken valt tijdens het bezichtigen van een woning altijd genoeg te zien. Is al het sanitair aanwezig? Welke apparaten en aansluitingen zijn er? En hoe is het gesteld met de tegels? Hoe beter alles voor elkaar is, hoe meer punten de woning scoort.
 •  Buitenruimte
  Als het goed is, weet je vooraf al of er een buitenruimte aanwezig is. Bij een huis kan dit een voor- en/of achtertuin zijn, bij een appartement betreft het een balkon en/of dakterras. Het is aan jou om te bepalen of de buitenruimte groot genoeg is, of deze goed is onderhouden en of er voldoende zonlicht is.
 •  Algemene aandachtspunten
  Natuurlijk zijn er nog tal van andere zaken waar je op kunt letten in huurhuizen. Wat dacht je van dingen als: waterdruk, of er voldoende daglicht binnenkomt, vochtplekken, de aanwezigheid van asbest, de algemene staat van de buitenkant van de woning en of er wel of geen schuur aanwezig is?

Een kwestie van gevoel

Naast alle praktische zaken waar je bij het zoeken naar een huurwoning op moet letten, is er ook nog je gevoel. Bepaald niet onbelangrijk, want jij bent degene die straks ergens metplezier moet gaan wonen. Zie je jezelf al helemaal zitten op je potentiële nieuwe stekje? Ben je in je hoofd al begonnen met inrichten en kun je niet wachten tot het moment van de sleuteloverdracht? Dan zit het met je gevoel wel goed. Als de woning dan ook nog eens voldoet aan het grootste deel van je eisen, is de kans groot dat je je nieuwe huurwoning hebt gevonden.

Check de kleine lettertjes

Sta je te popelen om te verhuizen naar de woning die je hebt bezichtigd? Dan is het tijd om het contract te bespreken. Wees daarbij vooral alert op bijkomende kosten. In de advertentie stond wellicht een kale huurprijs, maar het daadwerkelijke maandbedrag kan door allerlei onvoorziene kostenposten zomaar een stuk hoger uitvallen. Zorg dat je vóór het tekenen van het contract goed op te hoogte bent van de kosten en van eventuele andere bijzonderheden. Dit voorkomt nare verrassingen achteraf.

Foto's:


U