07 oktober 2021

Puzzelen

De vakantie zit er voor de meeste mensen wel weer op. Voor mij ook, ik heb genoten van een heerlijk weekje aan zee met mijn ouders en zus. Volgens onze vakantie-traditie nemen we een puzzel mee van 1000 stukjes die op de eettafel wordt gelegd, iedereen die zin heeft puzzelt en meestal is de puzzel aan het einde van de vakantie wel klaar.

Ook zit steevast een puzzelboekje in de koffer die trouw iedere vakantie meegaat. Buiten de vakantie om puzzel ik bijna nooit, gun ik mezelf er de tijd niet voor, maar eigenlijk is het wel goed om je geheugen te blijven trainen.
Ik vind woordzoekers wel leuk om te maken, maar dit jaar had mijn moeder een kruiswoordpuzzel-boekje mee. Een ander woord voor……, iedereen denkt mee en geeft suggesties, ik merkte wel dat ik niet de enige van de familie ben die regelmatig de oplossingen-pagina checkt.
In deze puzzels staan ook altijd van die woorden dat je denkt: “He?, dit weet echt geen mens”. Volgens mij verzinnen die puzzelmakers gewoon woorden voor oude lengtematen, munteenheden of rivieren om de puzzel kloppend te maken of ze gebruiken gewoon namen van een beekje dat bij hen door het dorp stroomt. Net als de Aa bij ons, weet in Groningen ook niemand dat de Aa geen rivier is.
Misschien is het wel grappig om een kruiswoordpuzzel over Bakel te maken in het dialect.

Ik heb nog wel enige suggesties voor die puzzelmakers: Lekkernij; kuukske.. Huisdier; denhond. Onderdeel van het gezicht; wauge.. Onderdeel van het ontbijt; mik.. Dorpsdeel; buurt.. Rusten; sloapen.. Servies; kumke of tas. Meer; de Zut.. Bouwterm; deurgebont. Dashboard accessoire; skutjoekel .
Jongen; menneke. Kledingstuk; bukske. Speen; fiep

Ik had op de familie- app om hulp gevraagd, de hele morgen heeft mijn telefoon roodgloeiend gestaan met goede suggesties maar ook suggesties die niet helemaal geschikt zijn voor in een column.
Mijn koffer staat al lang weer op de zolder en ik heb het puzzelboekje maar eens in het toilet gelegd, misschien kan ik mijn geheugen wat trainen tijdens het..

Yvonne

Foto's:


0