Simone van der Vlugt in Literair Café Gemert

GEMERT – Het Literair Café van Bibliotheek De Lage Beemden opent het nieuwe seizoen met schrijfster Simone van der Vlugt. Zij had al heel jong de ambitie om boeken te schrijven. Geïnspireerd door Kruistocht in spijkerboek van Thea Beckman stuurde ze op haar dertiende een manuscript met historische verhalen naar een uitgever.

Dat kwam niet tot publicatie maar de uitgever moedigde haar wel aan om door te gaan met schrijven. Inmiddels heeft Simone een omvangrijk en veelzijdig oeuvre op haar naam staan: jeugdboeken, kleuterboeken, historische romans en literaire thrillers. Haar werk werd meermalen bekroond. Bovendien kunnen veel van haar boeken rekenen op belangstelling in het buitenland. Haar thrillerdebuut De reünie was een groot succes (genomineerd voor de NS Publieksprijs) en is succesvol verfilmd. Hierna verschenen nog meer thrillers zoals Schaduwzuster (2005), Het laatste offer (2007) en Op klaarlichte dag (2010).
Vervolgens legde ze zich toe op historische romans. Van haar uitgever wist ze dat er veel belangstelling was voor romans over echte Hollandse onderwerpen. Zo ontstond het idee om Nachtblauw (2016) te schrijven, een roman waarin Delfts blauw een grote rol speelt. Bij de research van dit boek stuitte ze op een personage, Geertje Dircx, de huishoudster van Rembrandt van Rijn met wie hij een aantal jaren ongehuwd samenwoonde. Geertje werd de hoofdpersoon van haar roman Schilderslief (2019). Van der Vlugt laat in deze roman de bedenkelijke rol van Rembrandt in deze geschiedenis zien. Door zijn toedoen werd de huishoudster voor vijf jaar opgesloten in het spinhuis.
De kaasfabriek (2020) speelt in de periode vlak voor de eerste Wereldoorlog. Hierin brengt van der Vlugt twee historische ontwikkelingen samen; de mechanisatie van de kaasproductie en de strijd voor de vrouwenrechten. De hoofdpersoon Lydia is een vrouw ‘die niet haar hele leven alleen maar thuis wilde zitten borduren.’ Zij probeert haar vaders droom, om een moderne kaasfabriek te beginnen, te verwezenlijken.
Bij het schrijven van historische romans maakt van der Vlugt veel werk van research. Ze leest zoals ze zegt ‘in het wilde weg’ over de periode waarin het verhaal speelt om zoveel mogelijk te absorberen. ‘Ik vind historische boeken schijven soms wel heftig, want ik kies meestal zware onderwerpen uit.’ Ze bedenkt vooraf niet een bepaalde boodschap voor haar historische romans. ‘Historische romans hebben automatisch een boodschap. Die gaan vaak over vrijheid, tolerantie en discriminatie. Je zou als algemene boodschap eruit kunnen halen dat de geschiedenis zich herhaalt’.
Het Literair Café met Simone van der Vlugt is zondagmiddag 17 oktober van 14.00 tot 15.30 uur in De Eendracht, Sint Annastraat 60 in Gemert. Toegangskaarten zijn alleen online te koop via www.bibliotheeklagebeemden.nl en kosten € 10,00 voor volwassenen. Jongeren tot 18 jaar betalen € 3,50. Kaartverkoop aan de deur is niet mogelijk. Voor toegang is een coronatoegangsbewijs nodig.

Simone van der Vlugt.

Foto's:


0