Veertien woningen in ommuurde tuin Gemert

GEMERT – In de ommuurde tuin tegenover het kasteel zijn nu twee rijen van zeven levensloopbestendige woningen gepland. De ommuurde tuin is een van de deelprojecten uit het Masterplan van Kasteel Gemert dat verder uitgewerkt is. Projectontwikkelaar Bas van de Laar hoopt in de loop van 2022 met de bouw van de luxe bungalows te kunnen starten.

Van de redactie
“We zijn van zeventien naar veertien woningen gegaan”, legt projectontwikkelaar Bas van de Laar (BL Huisvesting) uit: “Daardoor is meer ruimte voor groenontwikkeling en is er zoveel mogelijk tegemoet gekomen aan de wensen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de gemeentelijke monumentencommissie en omwonenden.“

De bungalows hebben een woon- en slaapdeel en een badkamer op de begane grond plus een extra bad- en slaapkamer onder het schuine dak op de eerste verdieping. Aan de voorzijde bevindt zich een carport en aan de achterzijde een uitbouw met kleine buitenruimte. De veertien woningen hebben elk een zadeldak met zonnepanelen en veel glas. Het refereert aan de tijd dat er kassen in de tuin stonden. Op de ene rij huizen komt een motto van de Duitse Orde te staan, op de andere een leus van de Franse Jezuïeten. Beide organisaties hebben de tuin in het verleden gebruikt.

De beoogde indeling van de locatie is gebaseerd om de plantenvakken van weleer. Zes van deze vakken vormen samen een nieuwe moes- en kruidentuin. Die grenst aan de bestaande bebouwing van het Binderseind. Het restaurant dat in het poortgebouw van het kasteel komt gaat de producten die er verbouwd worden afnemen. Tussen de moestuin en bungalows komen fruitbomen en een blokhaag.

De woningen staan minimaal vijf meter van de oude ommuring. Daartussenin komt bestrating met enkele parkeervakken voor bezoekers. De twee bestaande toegangspoorten aan de Heilige Geestlaan worden volledig open, zodat er een permanente inrit voor auto’s en een toegang voor voetgangers en fietsers is.

Volgens Van de Laar worden extra maatregelen genomen om de omringende muur te beschermen en worden waar nodig en in overleg met de instanties reparaties aan het bouwwerk uitgevoerd.

Foto: Het ontwerp voor de ommuurde tuin.

Foto's:


0