09 november 2021

75e editie intocht van Sinterklaas in Gemert

GEMERT – De allereerste intocht in Gemert vond plaats op 2 december 1945, georganiseerd door Sint Nicolaascomité Gemert. Twee jaar later werden de eerste ‘eigen’ pakken gemaakt door de nonnen en de Huishoudschool. Vanaf 1971 ontvangt Sinterklaas alle kinderen na de intocht op het Kasteel, waar de paters hem tot 2009 zeer gastvrij ontvingen.

Er stond wel eens een rij tot voorbij de tweede poort. In 1995 werd de 50e intocht gevierd. Sinterklaas arriveerde toen per helikopter op het Ridderplein. Kun je je het nog herinneren? Misschien stond jij daar toen ook al zingend Sint en de pieten te verwelkomen? De intocht van Sinterklaas in Gemert is uitgegroeid tot een échte intocht, waar klein en groot jaarlijks naar uitkijkt en met plezier aan terugdenkt.
Voor dit jaar staat de 75e editie op het programma. Na een online livestream in 2020 is de organisatie er klaar voor om weer een échte intocht te organiseren in het centrum van Gemert. Want één ding is zeker: ook dit jaar komen Sinterklaas en de pieten naar Gemert. En ze hebben wel zin in een feestje.

Op zondagmiddag 14 november trekt de stoet door het centrum. Een stoet vol muziek, heel veel pieten, pepernoten en natuurlijk… Sinterklaas! Om 13.30 uur vertrekt de stoet vanaf Commanderij College locatie Doregraaf richting het Ridderplein. Rond 14.15 uur zal het gezelschap door de Kerkstraat en Nieuwstraat trekken om vervolgens rond 14.30 uur in de Haageijk om te keren en dezelfde route terug te volgen. Naar verwachting eindigt de intocht om 15.15 uur op het Ridderplein. De kinderen kunnen Sinterklaas vervolgens een handje geven bij het gemeentehuis.
Door de belangeloze inzet van zo’n 100 vrijwilligers en de steun van de ondernemers en Gemeente Gemert-Bakel wordt het dit jaar weer een fantastisch feest voor klein en groot!
Leuk om te vertellen is dat de geschiedenis zich herhaalt. Want mede door het Rabobank Coöperatiefonds en de inzet van een enthousiaste groep coupeuses is het mogelijk om een groot deel van de pieten in het nieuw te steken. Een leuk cadeau! Daarnaast is de organisatie altijd op zoek naar donateurs die als ‘vriend van Sinterklaas’ een financieel steuntje in de rug kunnen bieden, zodat ook vanaf 2022 weer een ouderwets grootse intocht georganiseerd kan worden.

Van maandag 8 november tot en met vrijdag 12 november staat er bij het gemeentehuis, tijdens openingstijden, een grote rode brievenbus met een mijter erop. Speciaal voor Sinterklaas en de pieten mogen alle kinderen alvast hun verlanglijstje, tekening of brief posten. Ook tijdens de intocht is het mogelijk om de post voor Sinterklaas in de brievenbus te stoppen. Of jullie komen de post persoonlijk afgeven, dat kan natuurlijk ook.

Houd de social-mediakanalen van ‘De intocht van Sinterklaas Gemert’ en het Gemerts Nieuwsblad in de gaten voor het laatste nieuws of neem een kijkje op www.deintochtvansinterklaas.nl.

Elvira Gravenberch post voor Sinterklaas.

Foto's:


0