06 november 2021

Kinderen krijgen smaakles in Gemert-Bakel

GEMERT – Over smaak valt niet te twisten, maar het staat buiten kijf dat gezonde voeding belangrijk is. Het is dus zaak om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met gezond voedsel. Daarom heeft Velt in samenwerking met Kinderopvang De Ontdekking smaaklessen georganiseerd bij het Heerlijck Hopveld.

Door Simon van Wetten

De smaakles wordt gegeven door Velt-docent en voedingsdeskundige Maartje Kreike. In Eindhoven heeft zij een eigen praktijk ‘Natuurlijk Maartje’ en een heel voedselbos tot haar beschikking, daar geeft zij elke woensdag natuurles. Zij legt uit: “Het is belangrijk te weten wat je uit de natuur kunt halen. Dat zijn niet alleen de ingrediënten voor eten, zalfjes en shampoo, maar dat is vooral ook smaak!” Tijdens de rondleiding door de tuin mogen de kinderen zelf op zoek gaan naar kruiden om er vervolgens een kruiden melange en een omelet mee te maken. Het eerste groepje 7- tot 9-jarigen, naar de Hopveldtuin van Velt vervoerd met de Goede Moordenaar, wist tevoren niet wat er precies ging gebeuren. Uw verslaggever, tot de tanden bewapend met smaakpapillen, sluit zich bij hen aan. De uitreiking van een kopje, mandje en schaartje maakt al iets duidelijk. “Alleen knippen als Maartje het zegt,” waarschuwt de begeleidster van kinderopvang ‘De Ontdekking’.

Elke Breugelmans, aanwezig namens de GGD, vertelt dat de activiteit past binnen het thema ‘Gezonde voeding en bewegen’ van het Gemert-Bakels Preventieakkoord. “Dit is de eerste activiteit, we steunen lokale initiatieven op dit gebied van harte en we hopen op meer leuke ideeën.”
Verder is het woord toch vooral aan Maartje. “We gaan kijken wat er in de tuin allemaal groeit. Als het voor de thee is, kun je de blaadjes in het theekopje doen.” “Ik lust geen thee,” zegt een van de kleine deelneemstertjes. “Misschien wel als het ranjathee is,” pareert Maartje. “Of je gebruikt ze voor je omeletje, want ook daar zijn plantjes voor die de smaak verbeteren.” Het groepje kinderen – ze heten De Avonturiers – gaat op smaakavontuur. Bij de veldzuring zijn de reacties zeer uiteenlopend. Een zekere mate van zuurheid onderstreept de naam van het gewas. De colaplant, even verderop, brengt meer eenstemmigheid. “Eerst de plant aaien, want dan kun je ‘m al ruiken, en dan weet je ook een beetje hoe het smaakt,” wijst Maartje. Nou, de munt blijkt naar pepermunt te smaken en de tijm smaakt, zo weet een fijnproevertje, naar gummibeertjes. “Mag ik het ook uitspugen?” Ja, dat mag. Het kritisch gehalte van dit minikorps smaakpolitie vertaalt zich in de hoeveelheid groen dat de kinderen in hun kopje hebben verzameld. Eén meisje heeft – heel principieel – nog helemaal niets geknipt. Er zijn er ook die enthousiast al een hele tuil in hun theekopje hebben staan. Sommige kinderen zijn zeer geïnteresseerd in de beestjes die zij hier en daar op de blaadjes aantreffen. Een plant “ruikt naar drop” en kan zowel voor de thee als het omelet worden gebruikt, en ‘eeuwige moes’ schijnt het net als de bieslook uitstekend te doen op zo’n gebakken eitje. De mooie, leerzame tocht door die grote Velt-tuin eindigt in het tuinhuisje. Daar wordt de oogst verwerkt. Enerzijds in een heerlijk kopje thee (“wel tien minuutjes laten trekken”) en anderzijds in een gekruide omelet. De kinderen staan verwachtingsvol om de koekenpannetjes heen. Eenmaal met hun bordje aan tafel, blijkt al snel dat niets zo lekker is als een omelet met zelf gekozen, zelf geknipte en zelf voorgeproefde kruiden. De afdronk van de thee, de nasmaak dus, combineert uitstekend met het kruidenrijk eten en valt bij de jonge onderzoekers wel degelijk in de smaak. Het is de ware smaakles.

Gemert Media is Mediapartner van het lokaal Preventieakkoord Gemert-Bakel.

Foto's:


0