23 november 2021

85-plussers als eerste aan de beurt in Zuidoost-Brabant

ZUIDOOST-BRABANT – De eerste uitnodigingen om een afspraak te maken voor een gratis derde prik tegen het coronavirus, de boostervaccinatie zijn donderdag verstuurd aan 85-plussers. De boosterprik is een extra prik zodat je goed beschermd blijft tegen corona.

Je bepaalt zelf of je deze extra prik wilt. Als je geboren bent in of voor 1936, mag je nu een afspraak maken voor hun boosterprik. Ook als je de uitnodiging nog niet ontvangen hebt.

“Het vaccin beschermt jou tegen het coronaviru”, zo meldt GGD Brabant-Zuidoost, “maar na een tijdje neemt de bescherming af. Je krijgt daarom gratis een extra prik aangeboden. Zo blijf je goed beschermd tegen corona. Deze extra prik noemen we een ‘boosterprik’.

Vanaf 18 november zijn eerst de mensen van 90 jaar en ouder aan de beurt, daarna de mensen van 80-89 jaar. Tot slot krijgt de leeftijdsgroep van 60 t/m 79 jaar de uitnodiging. Ook inwoners van een zorginstelling en zorgmedewerkers krijgen binnenkort een uitnodiging voor een boostervaccinatie. Als de instelling een eigen medische dienst heeft, worden de bewoners en medewerkers in hun instelling gevaccineerd. Anders krijgen ze een uitnodiging voor een vaccinatie bij de GGD.

Je krijgt alleen een boosterprik als je een afspraak hebt. Zodra je de uitnodiging ontvangt, kun je de landelijke afsprakenlijn bellen voor een afspraak via 0800-7070. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08.00 en 20.00 uur. Je kunt ook online een afspraak plannen voor de boosterprik. GGD BZO

Als je geboren bent in of voor 1936, mag je nu al een afspraak maken voor hun boosterprik. Ook als je de uitnodiging nog niet ontvangen hebt. Het heeft geen zin om een afspraak in te plannen als je nog niet aan de beurt bent. GGD GHOR Nederland controleert iedere dag de ingeplande afspraken op geboortejaar en annuleert afspraken van mensen die nog niet aan de beurt zijn. Heeft je partner wel een uitnodiging en voldoen jullie allebei aan alle voorwaarden? Dan kunnen jullie informeren bij de landelijke afsprakenlijn 0800-7070 of een gezamenlijke afspraak mogelijk is.

Tip: Slecht ter been? Plan je afspraak bij voorkeur op onze vaccinatielocatie in Helmond. Daar kun je in overleg met de parkeerwachter voor de deur uitstappen, de wachtrij is binnen en de locatie is beter toegankelijk voor rolstoelen/rollators.

Voorwaarden voor de boostervaccinatie: alleen als jij of je partner een uitnodiging hebt. Alleen als je een afspraak hebt. Alleen als je 80+ bent. Minimaal zes maanden na je laatste prik of positieve testuitslag. Minimaal 14 dagen vóór of na de griepprik of pneumokokkenprik.

De booster is altijd met een mRNA-vaccin Je krijgt het vaccin van Moderna of BioNTech/Pfizer. Je kunt niet kiezen. Het maakt bij de extra prik niet uit welk vaccin je eerder kreeg.

Je krijgt de boosterprik alleen als je een uitnodiging én een afspraak hebt. Neem je uitnodiging en de ingevulde vragenlijst mee. Neem je identiteitsbewijs mee (paspoort, rijbewijs of ID kaart). Draag een mondkapje. Draag kleding waarbij de bovenarm makkelijk ontbloot kan worden. Kom niet meer dan vijf minuten vóór je afspraak naar de vaccinatielocatie.

Woon je in een verpleeghuis of andere instelling? En is er een eigen medische dienst? Dan krijg je daar je boostervaccinatie. Je krijgt hiervoor van de instelling nog een aparte brief. Is er geen eigen medische dienst, dan krijg je je vaccinatie bij de GGD.

Meer info: https://www.ggdbzo.nl/. Uiteraard kun je voor advies over de boostervaccinatie ook altijd terecht bij je huisarts of medisch specialist.

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.