24 november 2021

Coronamaatregelen raken onderwijs, ondernemers en verenigingen in Gemert-Bakel

GEMERT-BAKEL – Onlangs kondigde de overheid nieuwe maatregelen aan om de stijgende coronacijfers tegen te gaan. Sins enkele weken moet de horeca bijvoorbeeld om 20:00 uur sluiten, terwijl sportwedstrijden zonder publiek worden gespeeld. Voor veel mensen betekent dat spanning maar vooral ook onzekerheid. “We hebben geen spek meer op de botten.”

Door Danny van Gend

De coronacijfers gaan in een rap tempo omhoog. De overheid heeft diverse besluiten genomen om het aantal in te dammen. Tussen maart 2020 en juni 2021 was de horeca tien maanden (deels) gesloten, en ook dit keer werd een nieuwe maatregel in de vorm van een sluitingstijd van 20.00 uur an toegevoegd. Inge Daniëls runt samen met haar man Joan horecagelegenheid ‘t Ridderhof in Gemert en volgens haar wordt het er niet makkelijker op. “Het is gewoon een stuk rustiger dan normaal, dat merk je ook aan de inkomsten. We merken wel dat er bijvoorbeeld wel meer afgehaald wordt in het weekend, maar doordeweeks hebben mensen er gewoon geen tijd voor als ze moeten werken. We roeien met de riemen die we hebben. We zijn deels afhankelijk van de feestzaal en die is al twee jaar dicht, ondertussen lopen die vaste lasten wel door. Zoals het eruitziet worden enkel onze vaste lasten deels vergoed. Collega’s maken zich zorgen en dat snap ik, na twee jaar hebben we geen spek meer op de botten.”

Behalve de horeca is ook bij sportwedstrijden ingegrepen zo is publiek de komende tijd niet welkom tijdens wedstrijden. Volgens Carlo Hazenveld, voorzitter van V.V. Gemert, is het voor trouwe fans moeilijk. “Ik heb mensen gesproken die al tientallen jaren op de tribunes zitten. Opeens mag dat niet meer. Voor hen zijn de wedstrijden van de club een belangrijk deel van de week en dat valt nu weer weg.”

Het gemis is er ook bij de teams. Je merkt dat de spelers toch de aanmoedigingen missen en bij de jeugd kunnen ook de ouders hun kinderen niet zien spelen. Overigens houdt iedereen zich daar wel netjes aan, ze weten dat we ze niet binnen mogen laten.” In december staat er een grote wedstrijd tegen ADO Den Haag op het programma, Hazeveld durft niet te zeggen of er fans bij mogen zijn tegen die tijd. “We hopen er vurig op. Op dit moment weten we niets, maar zodra dat wel het geval is, gaan we dat direct communiceren. Als we horen dat er publiek bij mag zijn dan zetten we meteen alles in werking om te zorgen dat de supporters mee kunnen naar Den Haag.”

De toenemende coronacijfers hebben daarnaast invloed op het onderwijs. Zo worden in het ergste geval hele klassen thuisgehouden als te veel leerlingen besmet zijn met het virus. In de gemeente valt een groot aantal scholen onder de koepel van scholengroep GOO. Ab Groen, bestuurder van de onderwijsinstelling, weet dat op dit moment spanning regeert. “Het geeft zorgen op allerlei vlakken. De huidige situatie doet veel met de kinderen. We merken dat er spanning is of ze straks nog wel hun klasgenootjes op school kunnen zien. Of ze nog wel les kunnen krijgen van hun juffrouw of meester. Daarnaast komt daar ook nog de thuissituatie bij, hoe gaat het bijvoorbeeld met opa en oma? Het is een bijzondere situatie. Op dit moment doen we ons uiterste best om geen groepen naar huis te sturen. Daarbij alle respect voor mijn collega’s die keihard werken en zelfs extra werken om dit voor elkaar te krijgen. Ondanks al die inspanningen gebeurt het helaas wel dat soms klassen thuis moeten blijven.”

Gezien de stijgende coronabesmettingen onder kinderen is het niet ondenkbaar dat de scholen weer gesloten worden, Groen hoopt dat het niet zo ver komt. “Er zijn meerdere scenario’s denkbaar. Die gaan van scholen sluiten of een verlengde kerstvakantie. Als dat gebeurt kijken we wat de maatregelen zijn. Als het om vakantie gaat, dan blijft het vakantie. Worden scholen gesloten dan gaan we heel goed bespreken en worden bijvoorbeeld online lessen mogelijk. Alles wat we vorig jaar geleerd hebben, gaan we in dat geval zo goed mogelijk inzetten. Het is aan alle kanten spannend. Mocht het zo ver komen dan zullen we ons best doen de leerlingen zo goed mogelijk bij school en bij elkaar betrokken te houden en dat geldt natuurlijk ook voor de ouders. Ik hoop echt dat de scholen niet weer onderdeel zullen worden van eventuele maatregelen.”

Horecaondernemers Joan en Inge Daniëls.

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.