17 november 2021

Goed Wonen Gemert op stoom met verduurzaming woningen

GEMERT – Hoewel de gasprijzen momenteel de hoogte invliegen, kunnen de bewoners van de zes woningen aan de Rector Beversstraat in Gemert hun energierekening over een tijdje met een gerust hart uit de brievenbus vissen. Als onderdeel van een grotere operatie worden hun huizen door Goed Wonen Gemert vergaand verduurzaamd.

Door Siel Peijs

Hij zag eerst op tegen de renovatiewerkzaamheden aan zijn huurwoning in de Rector Beversstraat in Gemert, vertelt Adib Aziz. Maar nu het werk eenmaal op gang is valt hem de overlast alleszins mee: “Het loopt goed en de mensen zijn attent. Als het nodig is helpen ze zelfs bij het verzetten van mijn meubels. En het is goed voor het energieverbruik en voor het milieu. Daar moeten we met z’n allen ook aan denken.”

Woningcorporatie Goed Wonen Gemert maakt in hoog tempo werk van het verduurzamen van het woningbestand. Inmiddels hebben ongeveer honderdvijftig woningen de ‘nul-op-de-meter status’ gekregen, en daar moeten elk jaar zo’n vijftig huizen bijkomen, vertelt projectleider Edwin Reijnders van Goed Wonen Gemert. “Met ‘nul-op-de-meter’ bedoelen we dat de woningen zelfvoorzienend zijn. Daarmee nemen we als corporatie onze verantwoordelijkheid op duurzaamheidsgebied. Tegelijkertijd profiteren de bewoners van een gunstigere energierekening. En dat voordeel tikt met de huidige energieprijzen natuurlijk flink door.”

In 2018, 2019 en 2020 zijn in totaal al 150 bestaande woningen verduurzaamd. Momenteel werkt Goed Wonen Gemert aan zes huizen in de Rector Beversstraat. Van der Meijs Renovatie & Onderhoud, partner van Goed Wonen Gemert in dit project, voorziet de woningen van een prefab isolatiegevel aan de voor- en achterzijde. Tegelijkertijd wordt het dak geïsoleerd en belegd met zonnepanelen en worden de woningen uitgerust met een vrijstaande warmtepomp. “Zodat we de woningen gasloos kunnen opleveren”, vervolgt Reijnders. “Gunstig, want de elektriciteitsprijzen stijgen lang niet zo snel als de gasprijzen.”

“We zijn ook bezig met natuur-inclusief verbouwen”, voegt projectleider Anke van Sonsbeek van van der Meijs Renovatie & Onderhoud daar aan toe. “Op de kopgevels en bij de goten komen bijvoorbeeld nestvoorzieningen voor vogels en vleermuizen.” Reijnders: “We kijken niet alleen naar de portemonnee van de huidige huurders. Het gaat ons om het geheel, ook om de toekomst van de volgende generaties.”

Voor de bewoners is het evenwel een pittige periode, erkent hij tegelijkertijd: “Het is geen gemakkelijke renovatie. Je bent écht bij de mensen binnen bezig en dat vinden de meeste huurders natuurlijk minder prettig.” “Daarom proberen we hen zo goed mogelijk te helpen”, haakt Edwin Robèrt, uitvoerder bij van der Meijs Renovatie & Onderhoud, daar op in. “We ondersteunen ze waar dat kan en proberen zo goed mogelijke afspraken te maken over de momenten dat we in huis moeten zijn. Zo trekken we ze er doorheen.” Reijnders: “Het is tijdelijke overlast. Dat proberen we onze huurders altijd voor ogen te houden. We zijn circa twaalf weken bezig met het totale project, waarvan twee weken intensief in een woning. Maar daarna zijn we ook weer vijftien jaar weg.”

Ook daarom kan bewoner Aziz prima overweg met de overlast, vertelt hij, wijzend op de woningen die Goed Wonen Gemert in 2019 verduurzaamde: “aan de overkant van de straat zie ik hoe mooi het kan worden.”
Begin 2022 start Goed Wonen Gemert ook nog met 7 woningen elders in de Rector Beverstraat en 14 woningen in de mrg Hilhorststraat.

Impressie van de gerenoveerde woningen.

Anke van Sonsbeek en Edwin Robèrt (van der Meijs Renovatie & Onderhoud), Edwin Reijnders (Goed Wonen Gemert) en bewoner Adib Aziz.

Foto's:


G0