10 november 2021

Ilja Leonard Pfeijffer in Literair Café Gemert

GEMERT – Donderdag 11 november is schrijver Ilja Leonard Pfeijffer te gast bij Literair Café Gemert. Pfeijffer (1968) studeerde klassieke talen en was als onderzoeker en docent werkzaam aan de Leidse universiteit, maar vanaf 2004 wijdt hij zich helemaal aan het schrijven.

Hij heeft een erg veelzijdig oeuvre; poëzie, romans, toneelteksten, maar ook non-fictie zoals columns. Sinds 2008 woont en werkt hij in de Italiaanse stad Genua. Pfeijffer debuteerde als dichter, maar hij maakte naam als schrijver met zijn roman La Superba. Deze roman gaat over dromen najagen, over migratie, tegen het decor van de stad Genua. La Superba – de hoogmoedige – werd een groot succes. Pfeijffer won er onder andere de Libris Literatuurprijs mee en ook de literaire jongerenprijs de Inktaap.
Het succes van La Superba werd ruimschoots overtroffen door Grand-Hotel Europa (2018). De roman die Pfeijffer opdroeg aan zijn Italiaanse vriendin Stella gaat over massatoerisme, het verval van Europa en vertelt het onstuimige liefdesverhaal tussen de hoofdpersoon en zijn vriendin Clio in Venetië met wie hij Dan Brown-achtige avonturen beleeft bij het zoeken naar een verdwenen schilderij van de beroemde schilder Caravaggio. Helaas loopt deze liefdesgeschiedenis niet goed af. ’Mooie verhalen lopen nooit goed af’, zegt Pfeijffer in een interview. Dat geldt voor Venetië en in zijn ogen misschien ook wel voor Europa. In het hotel ‘Grand hotel Europa’ zet de hoofdpersoon zijn herinneringen over zijn liefdesrelatie op papier. Het hotel dat net in Chinese handen is gekomen, herbergt verschillende bijzondere gasten zoals een feministische dichteres, een Griekse reder en een Amerikaans stel met een jonge dochter die de schrijver verleidt.

Het boek werd bejubeld in de Nederlandse en Belgische pers en werd onmiddellijk een bestseller. ‘Grand hotel Europa is met zijn grandioze stijl, de intrigerende verwevenheid van alle mogelijke thema’s en motieven, een echt meesterwerk, briljant en rijk’. Grand hotel Europa werd Roman van het Jaar 2018 en vertaald in veel talen.

In 2020 verscheen Quarantaine: Dagboek in tijden van besmetting. Een bundeling van de dagelijkse columns die Ilja Pfeijffer schreef in NRC over het leven in Genua tijdens de totale lockdown vanaf maart 2020. Het boek is geschiedschrijving uit de eerste hand: ‘Over een ramp in slow motion, de ontwrichting van het dagelijkse bestaan en de vrees voor een ongewisse toekomst’.

Pfeijffer is uitgekozen om het Boekenweekgeschenk 2022 – over het thema ‘eerste liefde’ – te schrijven.
Het Literair Café presenteert Ilja Leonard Pfeijffer op donderdag 11 november van 20.00 tot 22.00 uur in De Eendracht, Sint Annastraat 60 in Gemert. Toegangskaarten zijn alleen online te koop en kosten 10 euro voor volwassenen. Jongeren tot 18 jaar betalen 3,50 euro. Vanwege de coronamaatregelen is het verplicht om te reserveren en online een kaartje te kopen. Kaartverkoop aan de deur is niet mogelijk.

Ilja Leonard Pfeijffer (foto: Stephan Vanfleteren)

Foto's:


0