24 november 2021

Komen twee mannen bij de dokter

Piet en Jan zijn broers, een eeneiige tweeling, 58 jaar oud. Ze werken allebei als ambtenaar bij een gemeente. Ze zijn allebei getrouwd met een lieve vrouw en hebben allebei twee kinderen met wie het goed gaat. Maar ze zijn toch een klein beetje verschillend in hoe ze een afspraak maken met hun huisarts.
Piet belt de praktijk en vraagt aan de assistente om een afspraak bij de huisarts. ‘Jouw dokter is er niet vandaag’, antwoordt de assistente. ‘Wil je vandaag bij een andere dokter of wil je liever wachten tot morgen want dan is ze er weer?’ ‘Nee’, zegt Piet, ‘het is geen spoed, ik wacht liever tot morgen, want dan heb ik mijn eigen dokter’. ‘OK’, zegt de assistente en ze maakt de afspraak.
Jan belt de praktijk en vraagt om een afspraak. Hij zegt tegen de assistente: ‘maakt niet uit welke dokter; het is geen spoed en het maakt me niets uit, het zijn allemaal dokters.’ ‘OK’, zegt de assistente, dan kunt u vandaag om 9 uur terecht’.
Piet wil altijd graag een afspraak bij zijn eigen dokter terwijl Jan gewoon graag zo snel mogelijk aan de beurt wil zijn. Nou vraag ik jullie: wie leeft het langst, Piet of Jan? Of misschien denken jullie wel dat het niks uitmaakt en dat Piet en Jan even lang zullen leven. Ze hebben immers dezelfde erfelijke aanleg, doen hetzelfde werk, zijn allebei gelukkig getrouwd en hebben allebei gezonde kinderen.
Wetenschappelijk onderzoek heeft antwoord gegeven op deze vraag. Ze hebben het onderzocht in Noorwegen bij 4½ miljoen mensen. Ze vergeleken mensen met een langdurige relatie met dezelfde huisarts met mensen die een veel kortere relatie hadden met een huisarts. Wat bleek? Mensen die een langdurige relatie hadden met dezelfde dokter maakten minder vaak gebruik van de huisartsenpost, werden minder vaak acuut opgenomen in het ziekenhuis en hadden een lagere sterftekans. Het antwoord op de vraag is dus: Piet leeft het langste. Waarom is dit zo? Hoe beter je elkaar kent hoe gemakkelijker de dokter allerlei signalen oppikt. Je vertelt meer en gemakkelijker iets aan de dokter met wie je een goede band hebt. Ook voor de dokter is het fijner te werken met patiënten die hij/zij goed kent.
Kies daarom voor een vaste dokter met wie je een goede band opbouwt. Vertrouwen is essentieel. En omdat dokters er niet altijd zijn: kies ook een vaste reserve met wie je het goed kunt vinden.

Peter Lucassen
Oud-huisarts Bakel

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.