10 november 2021

Kunstcafé over Jan van Gemert

GEMERT – In het Kunstcafé op donderdag 18 november vertelt kunst- en cultuurhistoricus Peter Thoben over kunstenaar Jan van Gemert. Dit jaar is het honderdste geboortejaar van deze kunstenaar. In de lezing wordt het werk van Jan van Gemert belicht en wordt zijn werk geplaatst in de context van de Brabantse kunst van zijn tijd.

Het oeuvre van Johannes Albertus van Gemert (1921-1991) is niet heel omvangrijk. De jaren vijftig tonen zijn veelzijdigheid als schilder, tekenaar, houtsnijder, beeldhouwer, keramist, wandschilder en mozaïekmaker. Hij is dan zeer productief en exposeert geregeld. Wie Jan van Gemert heeft gekend, weet dat hij een levensgenieter was met brede interesses. Zo was hij amateurarcheoloog en verzamelaar van uiteenlopende objecten. Een kleurrijke en eigenzinnige kunstenaar die eigenlijk nooit op grote naamsbekendheid uit is geweest.
Peter Thoben (1951) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie. Hij was directeur-conservator van Museum Kempenland Eindhoven en hij is momenteel vrijwillig conservator van het Andreas Schotel Museum in Esbeek. Peter organiseerde honderden tentoonstellingen, stelde talloze publicaties samen, schreef artikelen en gaf vele lezingen.
In maart 1982 organiseerde hij een bescheiden expositie in Museum Kempenland ter gelegenheid van de boekuitgave ‘Maar niet over Jan van Gemert’ door Fred Backus. In 1995 stelde hij de retrospectieve tentoonstelling ‘Jan van Gemert, een Brabantse levenskunstenaar’ samen in zijn museum. Ook was hij jurylid van de Jan van Gemertprijs voor jonge kunstenaars.
De lezing vindt plaats op donderdag 18 november van 20.00 tot 22.00 uur in de theaterzaal van De Eendracht in Gemert. De toegang bedraagt 5 euro. Kaartjes zijn te koop via www.bibliotheeklagebeemden.nl. Bij de ingang wordt gevraagd om een coronatoegangsbewijs.
Kunstcafé is een gezamenlijk initiatief van De Eendracht Cultuurhuis, Bibliotheek De Lage Beemden, KunstLokaal en de Bunker.

Jan van Gemert in zijn atalier (foto: erven Jan van Gemert)

Foto's:


0