24 november 2021

Ook dit jaar weer kerststal bij Sint Jan Gemert

GEMERT – Het duurt nog wel even, maar de periode van kerstmis komt dichterbij. Het zal ook dit jaar nog niet de Kerstmis zijn, zoals we gewend waren te vieren van vóór de corona-periode. Wat er in ieder geval wel weer zal zijn, is de kerststal op het grasveld bij de Sint Jan.

De Onze Lieve Vrouwe Broederschap van Gemert bouwt deze al heel wat jaren en doet dit ook weer dit jaar. Peter Oostenbach, president van de broederschap: “Afgelopen jaar hebben we ervaren dat de kerststal nog meer gewaardeerd werd dan andere jaren. Het was een echt lichtpunt in een donkere tijd. Voor ons dan ook een makkelijke beslissing om ook dit jaar de kersstal weer op te bouwen. We beginnen met opbouwen op maandag 29 november en gaan dat op dezelfde manier doen als vorig jaar.”
Dat betekent dat de kerststal weer vrij kort tegen het hek aan de kant van de Kerkstraat gebouwd wordt. Iedereen kan dan de kerststal en de beeldengroep vanaf de straatkant goed bekijken. Op deze manier wordt drukte in de kerststal voorkòmen. Omdat bezoekers niet in de kerststal zelf komen, zullen er dus ook geen os en ezel in komen te staan. Er zullen wel schapen op het gras rond de kerststal lopen.
Normaliter wordt op de eerste zaterdag dat de kerststal er staat, de lampionnenoptocht georganiseerd. Ook hier is er een wijziging ten opzichte van andere jaren. Peter Oostenbach: “In verband met het sinterklaas-weekend van 4 en 5 december staat deze nu gepland voor zaterdag 11 december. Verzamelen zouden we dan doen vanaf 17.30 bij de rotonde bij de Haageijk. Daar worden dan lampionnen uitgedeeld aan de deelnemende kinderen. De lampionnenoptocht vertrekt om 18.45. Hier is wel nog een voorbehoud op zijn plaats; er zal nog overlegd worden met de gemeente of deze doorgang kan vinden. Het resultaat hiervan zullen we tijdig aankondigen.”
Een aspect van de kerststal dat zeker niet verandert, is de collecte voor het goede doel. Het is goed gebruik dat er twee jaar voor hetzelfde goed doel gecollecteerd wordt. Dus ook dit jaar zal de gehele opbrengst van de collecte aan Hospice De Populier in Bakel geschonken worden. In Hospice de Populier worden mensen, die in hun laatste levensfase gekomen zijn, verzorgd en begeleid. Ook voor familie en vrienden, die bij dit proces betrokken zijn, is de hospice een zorgzame en gastvrije plek. “Een waardig afscheid, dat samen met familie en andere naasten ingevuld wordt, is een grote steun voor alle betrokkenen”, motiveert de broederschap de keuze voor De Populier. “Het hospice doet dit goede werk al lang. Dit betekent ook dat onderhoud en vernieuwing van de faciliteiten aandacht vragen. De opbrengst van de collecte zal weer besteed worden aan herinrichting en nieuwe meubilair voor de serre. Een goed doel, dat ieders steun goed kan gebruiken.”

De beelden zijn in 2018 hersteld door Marika van Rooij van den Heuvel.

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.