17 november 2021

Bezoek Beatrix ‘kroon op werk’ vrijwilligers Boerenbondsmuseum Gemert

GEMERT – Koninklijk bezoek is uitzonderlijk. Dat Beatrix der Nederlanden vorige week voor de tweede keer te gast was in het Boerenbondsmuseum, is voor de Gemertse vrijwilligersorganisatie bijzonder eervol. Als beschermvrouwe van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) was de 83-jarige prinses prominent aanwezig bij de viering van het 125-jarige bestaan van van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB).

Door Marcel Bosmans

Het Boerenbondsmuseum is gevestigd in en om het geboortehuis van pater Gerlacus van den Elsen (1853-1925). De ‘boerenapostel’ staat aan de basis van het coöperatief denken in Nederland. In 1896 richtte Van den Elsen de NCB op met als doel om de levensomstandigheden en perspectieven van boeren te verbeteren door de samenwerking tussen kleine boeren te stimuleren. Sinds 1999 vormt de NCB samen met de Christelijke Boeren- en Tuindersbond (CBTB) de nieuwe Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO).

Beatrix

Prinses Beatrix woonde in het Boerenbondsmuseum een debat over verleden, heden en toekomst van de agrarische sector in Zuid-Nederland bij. Publicist en programmamaker Özcan ‘Eus’ Akyol leidde de discussie. Tijdens een rondleiding over het museumterrein, in gezelschap van burgemeester Michiel van Veen, de Brabantse Commissaris van de Koning Ina Adema en ZLTO-voorzitter Wim Bens, sprak de prinses met boerenfamilies en museumvrijwilligers. Aansluitend onthulde Hare Koninklijke Hoogheid een herdenkingsboom ter herinnering aan het 125-jarig bestaan van NCB. ZLTO-voorzitter Wim Bens onthulde samen met drie voorgangers een houten herinneringsbank.

Lang geleden

Voor voorzitter Harrie Verkampen is het tweede keer dat hij de moeder van de huidige koning in het Boerenbondsmuseum verwelkomt. De eerste ontmoeting op deze locatie vond plaats in juni 1990. De grondlegger van het museum was toen nog wethouder van de gemeente Gemert. Met de woorden ‘Het is lang geleden’ memoreert de prinses aan dat moment. Het antwoord van Verkampen dat daar nog een mooie foto van bestaat ontlokt de reactie dat beiden wel wat ouder zijn geworden, met een subtiele verwijzing naar de grijzende haardossen.

Eus

De prinses en de voorzitter treden wat minder op de voorgrond dan in het verleden. Ria Peters is al jaren het gezicht van het Boerenbondsmuseum. Als beheerder stuurt zij de activiteiten en de ruim 200 vrijwilligers aan. Tussen de drukke bedrijven door vinden zij en medevrijwilliger Toos van Katwijk nog even de tijd voor een ‘selfie met Eus, de andere BN-er die bij de viering present is: “Het is genieten vandaag. De kroon op het werk van onze vrijwilligers.”

Poffer

Ook oude bekenden uit Gemert-Bakel zijn van de partij. Riek Hurkmans-van de Weijer droeg voor de gelegenheid een Brabantse poffer. “Dat is voor het eerst in meer dan dertig jaar. De laatste keer was bij het vorige bezoek van Beatrix. Mijn man Martien en ik waren toen de beheerders van het Boerenbondsmuseum. Hij is twaalf jaar geleden overleden. Dat onze oude koningin nu weer bij ons te gast is vind ik heel bijzonder. Het roept ook veel herinneringen en emoties op.”

Gewone mensen

In het snoepwinkeltje wachten de Gemertse vrijwilligers Francien Rooijackers en Thea van der Wijst op de komst van de voormalig vorstin. Zenuwachtig is Rooijackers niet: “Ook de Oranje’s zijn gewone mensen. Vroeger hadden we thuis een bakkerswinkel. Als kind ging ik met het brood rond. Ik kwam bij arm en rijk over de vloer. Voor mij is iedereen gelijk.”

Van der Wijst is wel benieuwd of ook de prinses zich als een kind in de snoepwinkel waant. “Maar het is, geloof ik, niet de bedoeling dat wij de vragen gaan stellen.”

Promotie

Gemertenaar Cor Melis is één van de vele handige Harrie’s die het museum rijk is. Melis is weliswaar lid in de Orde van Oranje-Nassau, maar heeft nog nooit met een lid van het Koninklijk Huis gesproken. “Vandaag zal daar waarschijnlijk geen verandering in komen, maar dat is helemaal niet erg. Het is goede promotie voor het Boerenbondsmuseum. Een tijdje geleden was Hart van Nederland hier voor een item. Na de uitzending liep het een week lang storm. Het zou mooi zijn als dat nu weer gebeurt.”

Hoofdfoto: Prinses Beatrix en Wim Bens in gesprek met Özcan ‘Eus’ Akyol.

Foto's:


bbbbbbbbbbbbb0