08 november 2021

Struinen door de Krim

DE RIPS – De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) organiseert een natuurexcursie door het gebied de Krim bij De Rips. Excursieleider Jan Nillesen neemt belangstellenden op dinsdag 16 november van 10.00 tot 14.00 uur mee door het gebied. Deelname is gratis en start is aan de Jan Berendweg 5 te De Rips.

Op de grens van de oude Heerlijkheid Boxmeer en de Heerlijkheid Gemert ligt De Krim. Het is een restant van de eens zo grootse noordelijke Peel. Een verraderlijk moeras. Hier laat het landschap zich lezen als een geschiedenisboek. Het overgrote deel van het veenmoeras werd door turfstekers afgegraven en als ‘het goud van de Peel’ verkocht. De sporen hiervan zijn nog overal aanwezig. Ooit een ondoordringbaar moeras, nu een landschap van water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje. Een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars.
De rust van de Krim lokt Tapuiten, Houtsnippen, Wulpen en Bosruiters. Maar pas op, kijk niet alleen maar naar boven. Onder de bodem van veenmos gaat soms een flinke plas water schuil.

Foto's:


0