17 november 2021

Uitwisselingsleerlingen Alva en Sara kijken uit naar Sinterklaas en carnaval in Gemert-Bakel en Laarbeek

DE MORTEL/BEEK EN DONK – Nog niet eens klaar met je middelbare school, maar wel naar het buitenland om te studeren. Alva uit Duitsland en Sara uit Italië kozen ervoor om hun thuisland een jaar te verlaten voor een nieuw avontuur. Beide dames zitten nu drie maanden in de buurt en zijn enthousiast over hun ervaringen in de regio. Over overal kunnen fietsen en uitkijken naar Sinterklaas en carnaval.

Door Danny van Gend

“De grootste verandering? Behalve de taal is dat zeker waar ik woon.” De 16-jarige Alva Vickery komt origineel uit Hamburg en woont het komende jaar in De Mortel. “In Hamburg is het totaal anders. Alles is daar in de buurt en je komt veel nieuwe mensen tegen. Als ik in Gemert naar school of hockey ga dan zie ik dezelfde personen. Mijn wereld is nu veel kleiner. Dat was aanvankelijk best moeilijk, want ik voelde me een beetje vastzitten. Maar ik ben eraan gewend, ik wilde iets nieuws ervaren. Daarnaast heb ik als doel iedere maand een andere grote stad te zien.”

Naar het buitenland

“Ik wilde een jaar naar het buitenland. Vanwege Covid wilden mijn ouders dat ik binnen Europa bleef. Ik wist niet echt wat ik wilde en toen suggereerde iemand Nederland. Een week later stuurde ik mijn brief op. Het was een spontaan besluit.” Via bemiddelingsbureau TravelActive kwam ze in De Mortel terecht, iets waar ze heel blij mee is. “Mijn gastgezin is echt super. Ze hebben me met open armen verwelkomd en ik heb het heel erg goed. Vooral met hun zeventienjarige dochter Janna heb ik een enorm goede band. We hebben doen heel veel samen.”

Macropedius College

Alva gaat in Nederland naar school naar het Macropedius College. Daar volgt ze een aantal vakken, waarvoor ze ook toetsen en presentaties doet. “Ik begon in VWO 4, maar na paar weken later werd ik in VWO 5 gezet. Een aantal vakken zoals wiskunde, geschiedenis en de talen Nederlands, Engels en Duits volg ik en maak ik ook huiswerk voor. Vakken zoals economie en maatschappijleer zijn te moeilijk dus daar ben ik mee gestopt. Voor de talen en wiskunde maak ik toetsen, voor andere vakken doe ik presentaties.”

Sinterklaas

Ondanks dat ze punten krijgt in Nederland, tellen haar resultaten in Duitsland niet mee. “Het is een compleet tussenjaar. Ik ben in Duitsland in de tiende klas gestopt en volgend jaar begin ik in de elfde klas. Wat ik voor een vervolgstudie ga doen weet ik nog niet. Studeren in Nederland is zeker een optie, de mensen die ik leer kennen en de vrienden die ik dit jaar maak, helpen daarin zeker mee. Ik ben er in ieder geval nog tot het einde van het schooljaar. Maar eerst de Nederlandse cultuur proeven. Sinterklaas komt eraan. En natuurlijk ook carnaval, ik hoor daar zo veel over, ik kan niet wachten om dat mee te maken.”

Fietsen

Behalve Alva koos ook de zeventienjarige Italiaanse Sara voor een schooljaar in Nederland. Zij kwam terecht in een gastgezin in Beek en Donk. “Ik wilde iets in West-Europa maar Spanje en Portugal lijken bijvoorbeeld te veel op Italië. Ik heb een oom in Nederland wonen en die was super enthousiast.” Sara arriveerde, net als Alva, in september in Nederland en voor haar is Nederland een flinke verandering ten opzichte van Alghero op Sardinië. “Thuis eet ik diner om 8 uur, hier om 5 uur. Ik sta ook later op en ook de lunch is bijvoorbeeld later. Daar moest ik heel erg aan wennen, maar ik ben hier gekomen om nieuwe dingen te ervaren en ik merk ook absoluut de leuke dingen. Er is hier bijvoorbeeld veel meer natuur. Waar ik woon is alleen maar strand, hier zijn bossen en parken en alles is vlak, ik kan overal heen op de fiets.”

Sneeuw

Na de introductie is Sara terechtgekomen in Beek en Donk en daar is in een warm bad terechtgekomen. “Ik voel me heel erg goed. In Italië ben ik gewend om met kinderen om te gaan, ik ben de grote zus van mijn broertje en zusje. Hier heb ik twee kleine broertjes van 6 en 4 waarmee ik veel speel. Ik heb ook veel gemeen met mijn gastouders ik voel me echt thuis hier. Ik wil zo veel mogelijk zien hier. Ik wil Sinterklaas vieren, in Italië kennen we dat niet. We hebben wel carnaval, maar dat vieren we bijna niet. Ik wil in Giethoorn met de boot varen. Ik wil musea zien. De Efteling was super leuk. Ik wil ook graag sneeuw zien en een sneeuwpop maken!”

Foto’s: De krant lezen helpt Sara en Alva Nederlands te leren.

 

Foto's:


AS