16 november 2021

Welke gebeurtenissen hebben invloed op Forex handel?

Succesvol handelen op de Foreign Exchange (Forex) markt vereist onderzoek, een zekere strategie, en heel veel planning. Planning is een belangrijk onderdeel van de handel vanwege de grilligheid van de mark en de effecten van de economische kalender.

De twee zijn nauw verbonden omdat ontwikkelingen op de economische kalender een directe impact kunnen hebben op de handelsvoorspelling van de Forex-markt in dat specifieke jaar. Een aantal van de ontwikkelingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op forex trading Nederland, dus vooruit plannen en dienovereenkomstig handelen kan helpen om het handelsmomentum te behouden.

Je kunt op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen door middel van een online economische kalender die grote economische ontwikkelingen en de valuta die hoogstwaarschijnlijk zal worden getroffen aanwijst. Veel handelsplatformen voor ‘contracts for difference’ (CFDs) bieden eenvoudig toegang tot deze kalender. Zo kunnen met een online handelsplatform bijvoorbeeld forex-trading risico’s beperkt worden gehouden, omdat handelaren kunnen speculeren op de waarde van valutaparen en eenvoudig een economische kalender kunnen toepassen op hun beslissingen.

Lees verder als je wilt weten welke ontwikkelingen op de kalender de grootste invloed hebben op  Forex-trading.

De Centrale Bank – Rentetarieven

De meest opmerkelijke factor die van invloed is op wisselkoersschommelingen is die van de internationale rentetarieven. Op maandelijkse basis komen de internationale Centrale Banken samen om te beraadslagen over de rentetarieven. Een hoger rentetarief kan resulteren in een stijging van de waarde van valuta en daarom heeft deze gebeurtenis grote invloed op de enorme grilligheid van de Forex-markt.

Consumentenprijsindex (CPI)

De Consumentenprijsindex (CPI) is een maatstaf van gemiddelde prijzen van consumentengoederen en consumentendiensten, en geeft de mate aan van de inflatie in de economie. Deze maatstaf kan handelaren helpen om de toekomst van valuta te voorspellen. Wanneer het inflatieniveau erg hoog of laag is, zullen centrale banken waarschijnlijk hun rentetarieven aanpassen, wat de valuta van hun land kan ondermijnen.

Werkgelegenheidscijfers

De werkgelegenheid cijfers in een land kunnen een cruciaal inzicht bieden in hoe de valuta van een land ervoor staat. Een handelaar kan een gezonde economie inschatten aan de hand van een hoge werkgelegenheidsgraad en dat betekent meestal sterkere valuta.

Op elke eerste vrijdag van de maand geeft de VS een verslag vrij met daarin hun officiële werkgelegenheidscijfers, de Non-Farm Payrolls (NFP). Dit is een belangrijke graadmeter van de stand van hun economie en het peil van de rentetarieven. Zijn de rentetarieven hoog, dan zullen buitenlandse handelaren meer interesse hebben waardoor de vraag naar de Amerikaanse dollar weer zal stijgen. Uiteraard zal bij een lagere werkgelegenheid de vraag naar de dollar ook afnemen.

Bruto Nationaal Product (BNP)

Het Bruto Nationale Product (BNP) is de maatstaf van de waarde van de productie van goederen en diensten in een land gedurende een bepaalde periode. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het bedrag dat een land heeft uitgegeven aan goederen en ingevoerde producten.

Dit is de belangrijkste indicator in het bieden van een inkijkje in economische activiteiten. Het proces van het verzamelen van gegevens is tijdrovend en biedt handelaren daarom kans om de richting van de markt te vast te stellen en dienovereenkomstig investeringsbeslissingen te nemen. Op de hoogte zijn van BNP-verslagen stelt handelaren in staat te controleren of hun investeringen overeenkomen met de kwartaalvoorspellingen.

Geopolitieke en Macro-economische gebeurtenissen

Veel van de factoren die van invloed zijn op de Forex-markt zijn macro-economisch en dat kan het landschap van de markt compleet veranderen. Eén zo’n macro-economische gebeurtenis waar we allemaal bekend mee zijn is de Coronapandemie. Deze internationale gebeurtenis heeft de Forex-markt compleet veranderd door de directe impact die het heeft gehad op economieën overal ter wereld.

Andere gebeurtenissen die onder dit kopje vallen zijn verkiezingen, oorlogen en monetaire beleidsveranderingen, die allemaal de handelsurgentie en de onvoorspelbaarheid van de markt vergroten.

Federal Funds Rate (FOMC)

Het Federal Open Markets Committee (FOMC) vergadert op jaarbasis acht keer en legt hierbij het Amerikaanse monetaire beleid vast. Wanneer het FOMC de rente van de federale middelen verandert, heeft dit directe invloed op de waarde van de Amerikaanse dollar. Omdat het een van de drijvende economieën is op de Forex-markt, kan dit invloed hebben op de grilligheid ervan.

 

Foto's:


F