31 december 2021

Boosteren

U weet het vast niet meer, maar wanneer u rond 1980 de autoradio aanzette, overstemde het geluid helder en krachtig dat van de motor dankzij een booster. Jazeker, zo werd de versterker van uw automuziek destijds aangeduid. Heel vooruitstrevend, want pas sinds 1992 prijkt het woord bij de letter ‘B’ in de dikke Van Dale.

Het is uiteraard een Engels leenwoord en het heeft de driedubbele betekenis van versterken, omhoogstuwen en stimuleren. In die wetenschap ging ik, met zowat alle andere zestigplussers in het dorp, jongstleden donderdag naar de sporthal, voor een gezonde dosis versterking, stuwing en stimulatie. Dankzij een forse advertentie in deze krant, geplaatst door de huisartspraktijken, wist ik dat de dragers van achternamen met de letter ‘W’ samen met de ‘V’ en de resterende, laatste letters van het alfabet vanaf half vier ’s middags welkom waren. Dat kwam niet alleen prettig uit omdat hiermee een boostertrip naar Oostrum bij Venray overbodig werd, maar ook omdat in de rij vóór de sporthal en later ook in hal 1 een dubbele reünie ontstond.

Ondanks de mondkapjes herkende ik heel veel familieleden, die nu eenmaal met dezelfde achternaam zijn gezegend, maar ook heel veel leeftijdgenoten die je nu eenmaal toch wat langer en dus beter kent dan de jonge garde. Het zwaaien naar alle bekenden werd nog niet gehinderd door het zware gevoel in mijn linkerarm dat later – in mijn geval – de enige consequentie van mijn prik bleek te zijn. Nou ja, een prikje. Je moet oprecht je best doen om waar te nemen dat er iets onder de huid gaat zitten. De mevrouw die mij vaccineerde deed dat bovendien met een oprechte vriendelijkheid en, belangrijker nog, vaardigheid die je haast deed denken: ik wil nog wel een keer. En flink deel van de hal was ingericht als uitzitruimte. Daar moet je een kwartier lang gaan zitten om aan te tonen dat je niet geneigd bent flauw te vallen of een allergische reactie te krijgen.

In deze tijden van niet met grote groepen samenkomen was dit een uiterst gezellige gelegenheid om voor één keer geheel legitiem en ook op voldoende afstand met flink wat mensen de laatste nieuwtjes uit te kunnen wisselen. Gezelligheid kent geen tijd? Jawel, vijftien minuten. In het belang van de doorstroming moet je daarna vertrekken. In dankbaarheid voor het uitstekend initiatief van de Gemertse huisartsen en hun assistenten koester ik mijn booster. Nu op naar de definitieve terugkeer van onze vrijheid.

Simon

Foto's:


0