30 december 2021

Wie meedoet en wil kan straks in het Gerarduspark gaan wonen

GEMERT – Welke voorzieningen komen er in je eigen appartement en welke deel je met anderen? Zijn huisdieren toegestaan en zo ja onder welke voorwaarden? Wat als er iemand vertrekt en er woonruimte vrijkomt? Toekomstige bewoners van het Gerarduspark in Gemert kunnen zelf meepraten en meebeslissen over hun nieuwe woonomgeving. “Spreekt je dat aan, neem dan zeker contact met ons op”, zegt Ton Moors, manager Wonen van Goed Wonen Gemert. “Wie meedoet en wil, kan straks zelf op deze mooie plek gaan wonen.”

Door Marcel Bosmans

Betaalbaar wonen in het park. Dat kan over enkele jaren op de plek van de Gerarduskerk in Gemert. Met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen zijn hiervoor de eerste plannen gemaakt. Samen met toekomstige bewoners worden deze vertaald naar een concreet woonconcept.

De historische locatie moet weer het kloppende hart van de wijk worden. Woningcorporatie Goed Wonen Gemert, de eigenaar van de Gerarduskerk, wil er daarom maximaal 50 betaalbare, toegankelijke appartementen bouwen met gedeelde voorzieningen. Het gaat om woonruimte voor één- (of twee)persoons huishoudens.

Moors: “Gemert is van oudsher een tolerante gemeenschap. Nieuwkomers zijn hier welkom. Dat gold ook voor de Indische Nederlanders die 70 jaar geleden in de wijk kwamen wonen. Oude en nieuwe bewoners ontmoetten elkaar in de Gerarduskerk. Eerst als kerk en later als bibliotheek en boelthiek zorgde het voor binding en verbinding. Wij denken dat daar nog steeds behoefte aan is. Misschien nog wel meer dan voorheen. Als corporatie willen we daarom actief bijdragen aan het behouden en vergroten van de gemeenschapszin. Door ervoor te zorgen dat mensen goed kunnen wonen en zich betrokken voelen bij hun woonomgeving. Zodat iedereen mee kan doen.
Dit project is daar een schoolvoorbeeld van. Niet het ‘wij en zij’ maar het ‘ons’ staat centraal. Door mee te praten, mee te denken en mee te beslissen kunnen toekomstige bewoners samen van het Gerarduspark hun thuis maken.’

Patty van Rooy en Hans van Kleef (LEVgroep) begeleiden dit proces. Patty: “Lijkt het je iets om in het Gerarduspark te komen wonen, dan kun je jezelf aanmelden via info@goedwonengemert.nl of 0492-348888. We nemen dan contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Tijdens de intake kijken we of het project aansluit op jouw wensen en verwachtingen. Zie het helemaal zitten, dan kun je aanschuiven bij de groep toekomstige bewoners die meedenkt over het woonconcept. We komen maandelijks bijeen en er is nog plek. Iedereen die meedoet en wil, kan straks in het Gerarduskerk komen wonen.”

Hans: “Samen gaan we op zoek naar de beste balans tussen wens en mogelijkheid. Niet alles kan, maar er is veel meer mogelijk dan je denkt. Hoe eerder je aansluit, hoe meer er rekening gehouden kan worden met je persoonlijke wensen.
De insteek is om maatwerk te leveren. Wil je een basic-appartement met een zo laag mogelijke huur? Of heb je liever wat meer voorzieningen of vierkante meters achter de voordeur? Heb je extra zorgfaciliteiten nodig? Alles is bespreekbaar, maar we moeten het er wel samen over eens zijn. Door gemeenschappelijke ruimtes in te richten, bijvoorbeeld voor wasmachines, heb je bijvoorbeeld per saldo minder vierkante meters nodig en kun je dus goedkoper wonen. Delen betekent wel keuzes maken en samen tot goede afspraken komen. Denk aan het houd huisdieren. Een haan die je elke ochtend wakker kraait is niet zo handig, maar een hond of kat moet kunnen, als anderen er geen last van hebben.”

Toekomstige bewoner Ellen denkt en praat al een poos mee. “Ik heb gereageerd op een oproep in het Gemerts Nieuwsblad, omdat het verhaal me aanspreekt. Mijn huis staat te koop, omdat ik op termijn naar een appartement wil verhuizen. Ik ben juist op zoek naar een plek waar ruimte is voor ontmoeting. Waar je eigen voordeur hebt, maar ook de bewoner van nummer 1 kent als je zelf op 72 woont. Gerarduspark is als een dorp in een dorp. Dat spreekt me aan. Ik vind het ook prettig om een stem te hebben in hoe het eruit komt zien. Als er echt naar je geluisterd wordt, voelt het meer als van jezelf. Als je er meer betrokken bent, dan zorg je er ook beter voor. Door er samen betrokken bij te zijn, creëer je een ‘ons’. Hoe meer we met er met elkaar over sparren, hoe hechter de onderlinge band wordt.”

Aanmelden en meepraten over Gerarduspark kan via info@goedwonengemert.nlof 0492-348888.

Patty, Ellen, Ton en Hans voelen zich sterk betrokken bij het Gerarduspark.

Foto's:


0