14 januari 2022

750 jaar Gruun skut

GEMERT – Je 750e verjaardag vieren, het zal je maar gebeuren. Toch is de Sint Antonius en Sint Sebastianusgilde, oftewel de Gruun skut, 750 jaar oud en dat willen ze weten.

2022 wordt het jaar van de Kringgildefeesten ter gelegenheid van deze bijzondere verjaardag. In het weekend van 25 en 26 juni wordt het grote feest gevierd in de kasteeltuin in Gemert (mits de coronaregels dit toelaten). De voorbereidingen zijn al in volle gang. Het voetbalveld is gemaaid, ontdaan van bladeren en takken en ligt er weer bij als een biljardlaken. Er zal een noodbrug komen om materialen en voorzieningen voor het feest op het terrein te krijgen. De ommuurde tuin wordt helemaal opgeknapt voor wedstrijden. De deuren van de kasteeltuin in Gemert zullen speciaal voor deze ene keer wagenwijd open staan en iedereen is van harte welkom. Het speciaal gebrouwen Gildebier is al op de markt inclusief een bierglas met het logo ingebrand. Het bier is gebrouwen in de Gemertse brouwerij Rabauw. Er is een speciale webshop bij de VVV Gemert-Bakel ingericht voor dit jubileum. Het feest zal groots gevierd worden met op zaterdag eerst een H. Mis in de St. Janskerk. ’s Avonds zal er een groot feest in de kasteeltuin zijn voor iedereen en met live muziek. Op zondag is er een kleurrijke optocht met tientallen gildes. Er komen ruim 20 gildes uit Kring Peelland, diverse uit de regio en een uit Duitsland. Samen trekken ze als een bonte stoet door de straten van Gemert. Een internationaal gezelschap dus dat compleet gemaakt wordt met Gemertse muziekkorpsen. Op het voetbalveld in de kasteeltuin en in de ommuurde tuin zullen vele wedstrijden worden gehouden zoals vendelen, kruisboogschieten, geweer schieten, bazuinblazen, standaard rijden met gildepaarden en trommelen. Tevens wordt er gewerkt aan het opzetten van een tentoonstelling omdat er ontzettend veel materialen verzameld zijn door de eeuwen heen die de moeite waard zijn eens uit te stallen voor het publiek. Al met al een druk weekend voor de jarige job.

Foto's:


0