14 januari 2022

Bespaarcoaches zijn experts in duurzaamheid

Waar plaats je welke tochtstrip? Welke verlichting is zinvol om te vervangen door een duurzame led variant? Hoe haal je meer rendement uit je verwarming?

Zes jonge medewerkers van Heerlijck Duurzaam hebben de afgelopen tijd een cursus gevolgd tot Bespaarcoach. Hierdoor zijn ze nog beter in staat zijn om bewoners te adviseren over het besparen van energie.

De cursus wordt georganiseerd door Energiehuis Slim Wonen en gegeven door Peter Graat, die precies uitlegt wat een Bespaarcoach precies inhoudt: “Als Bespaarcoach leer je hoe je eenvoudige maatregelen kunt nemen om te verduurzamen. Je leert over tochtstrips, ledlampen, welke oude apparaten je kan vervangen voor een zuinigere variant, enzovoort. Je leert dingen zien met een duurzame bril. Veel mensen hebben bijvoorbeeld gordijnen tot op de grond. Heel mooi maar als deze voor de verwarming hangen, dan ben je niet efficiënt aan het verwarmen. Daar zijn altijd wel oplossingen voor te vinden. We proberen mensen op dit soort kleine dingen te laten letten.”

“Voor de mensen die echt de smaak van besparen te pakken hebben, gaan we nog een stapje verder: Een opleiding tot energiecoach. Daarbij kan je mensen adviseren over grote ingrepen als een warmtepomp of zonnepanelen. Je leert omgaan met een warmtebeeldcamera en kunt conclusies verbinden aan wat je ziet. Je kan dan echt mee gaan denken hoe een huis verduurzaamd kan worden.”

“We merken ook echt dat mensen enthousiast zijn. We hebben vorig jaar de cursus gegeven aan zo’n vijftig mensen en een groot deel heeft deze met succes afgerond. Zij zijn nu vrijwilligers die andere mensen helpen met advies over duurzame ingrepen.”

Projectmanager Juul van Rooij van Heerlijck Duurzaam is blij met de training voor zijn team. “Het is vooral belangrijk dat we kennis kunnen overdragen aan de mensen in Gemert-Bakel. We moeten natuurlijk wel kunnen uitleggen hoe iets werkt en waarom dit energie bespaart. Met deze training kunnen we dit nu nog beter. We hebben een programma op de rol staan om bewoners van huurhuizen te gaan helpen met hoe ze energie kunnen besparen. Deze training is dan natuurlijk perfect.”

De cursus voor Bespaarcoach is niet enkel voor leden van Heerlijck Duurzaam, ook jij kan kosteloos meedoen aan deze training. Natuurlijk leer jezelf te besparen wat goed is voor je portemonnee. Maar met jouw adviezen doe je ook je buren, vrienden en kennissen een plezier! In mei hoopt Energiehuis Slim Wonen een volgende cursus op te starten voor zowel Bespaar- als Energiecoaches. Voor meer informatie kan je terecht op energiehuisslimwonen.nl.

 

Foto's:


B

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.