13 januari 2022

Gemert-Bakel: ‘Kansen voor heropening niet-essentiële winkels’

GEMERT-BAKEL – Burgemeesters en wethouders van Gemert-Bakel zien kansen voor heropening van niet-essentiële winkels. De gemeentebesturen van zes peelgemeenten hebben een brandbrief gestuurd naar het kabinet. Colleges Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne, Helmond, Asten en Someren schrijven dat de sluiting van de niet-essentiële winkels voor ondernemers niet meer vol te houden is. ‘Dit kan zo niet meer.”

“Ondernemers zien met lede ogen toe hoe publiek online winkelt of gaat winkelen vlak over de grens”, stellen de gemeentebesturen. “De horeca is al heel hard geraakt, maar op deze manier gaan gezonde retail bedrijven ook onnodig ten onder en blijven ondernemers met grote schulden achter. Ook met enorme mentale gevolgen, ook voor hun partners en gezinnen.”

In de Peelgemeenten is in de afgelopen dagen op verschillende manieren door ondernemers uiting gegeven dat de rek er helemaal uit is. “Zo zijn en waren er vanochtend acties in Gemert-Bakel, stond het Marktplein in Asten afgelopen dinsdag vol met ondernemers
die letterlijk en guurlijk in hun hemd staan, heeft de gemeente Someren op dezelfde dag een ludieke protestactie ondersteund door “hun ondernemers niet in de kou te laten staan met een vlog gericht aan Mark Rutte” en heeft een winkel in Deurne een week lang enkele kledingrekken – geheel Coronaproof – uit protest buitengeze. Dit zijn enkele voorbeelden van noodkreten die de laatste tijd meer en meer gehoord worden in gesprekken met ondernemers uit de zogenaamde “niet-essentiële sector”. Zij worden zowel financieel als mentaal hard geraakt. Starters moeten het opgeven en de financiële steun is onvoldoende. In teveel gevallen zorgen de criteria, die aan de steunmaatregelen gekoppeld zijn, ervoor dat men daarvoor niet in aanmerking komt. Met name starters, die waardering voor hun lef en durf verdienen, worden niet of onvoldoende gecompenseerd. De coronapandemie is helaas nog niet uitgewoed. Ook wij, de colleges van B&W van de Peelgemeenten (Helmond, Deurne, Gemert-Bakel, Asten, Someren en Laarbeek) en haar ondernemers kijken met grote bezorgdheid naar de huidige besmettingscijfers. Maar toch zien we kansen genoeg om ook de niet-essentiële winkels de deuren weer te laten openen.”

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.