15 januari 2022

‘Genieten van een natuurvriendelijke tuin’

GEMERT-BAKEL – “Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kiezen voor een natuurvriendelijke tuin”, zegt Antoon Verhoeven. Hij schreef onderstaand pleidooi voor een natuurvriendelijke tuin, met het verzoek het te plaatsen in het Gemerts Nieuwsblad.

“Waarom een natuurvriendelijke tuin? Omdat een levende tuin goed is voor je gezondheid. Het houdt je actief bezig en geeft je energie. Een tuin is ook om te ontspannen en uit te rusten.
Wist je dat de gelukkigste mensen in een natuurvriendelijke omgeving wonen? Dit is een tuin is waar kinderen zich prettig voelen en spelenderwijs kunnen ontdekken en leren. Een natuurvriendelijke tuin is nodig is om het contact met de natuur te herstellen en creatief bezig te zijn. De natuur is onze zuurstofproducent. Het is goed voor het klimaat, helpt de temperatuurstijging op aarde verminderen en zorgt in warme zomers voor een aangenamere temperatuur. Een natuurvriendelijke tuin is een tuin met weinig verharding, die minder wateroverlast geeft. Het water zakt er sneller in de grond. Een natuurvriendelijke tuin is belangrijk voor de flora en fauna en de biodiversiteit.
In elke tuin, hoe klein ook, zijn er heel wat mogelijkheden om de tuin natuurvriendelijker te maken. Dit is bijvoorbeeld een tuin die aantrekkelijk is voor insecten en voedsel biedt aan vogels en andere dieren. Een tuin waar dieren zich kunnen verschuilen en veilig voelen, waar dieren zich kunnen voortplanten en vogels nestgelegenheid vinden. En vooral een tuin met veel variatie, waar vogels kunnen drinken en badderen. Een tuin met in de hele zomer bloeiende planten, die belangrijk zijn voor insecten, bijen en vlinders. Die zijn weer nodig voor de bestuiving en voedsel voor de vogels. Een tuin met bomen, struiken en planten die zorgen voor bessen, vruchten en zaden. Graag met heggen als tuinafscheiding. Een tuin waar je kale muren en schuttingen laat begroeien. Bij voorkeur een tuin met weinig bestrating en waar regenpijpen worden afgekoppeld voor extra water in de tuin. Maar ook met nestkasten, een voedertafel en eventueel een insectenhotel. Zo je leest zijn er volop mogelijkheden om je tuin natuurvriendelijker te maken. Een natuurvriendelijke tuin is ook altijd een vogelvriendelijke tuin.”

Wil je meer informatie hierover, kijk dan op www.vogelbescherming.nl/tuinadvies. Of neem contact op met Antoon Verhoeven via 0492-46246.

Antoon Verhoeven legde zijn eigen tuin natuurvriendelijk aan.

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.