13 januari 2022

Platina jubileum voor Joop en Riek Beekmans-van Lankveld

GEMERT – 21 januari is voor het echtpaar Joop en Riek Beekmans-van Lankveld een bijzondere dag. Op die datum hoopt Riek de 93-jarige leeftijd te halen en is het ook precies 70 jaar geleden dat ze elkaar het ja-woord gaven. Het echtpaar woont nog geheel zelfstandig in hetzelfde woonhuis aan de Torentinusstraat waar ze destijds na het huwelijk hun intrek namen.

Door Jan Winkelmolen

Een platina huwelijk, het is weinigen gegeven. In heel Nederland werd die mijlpaal vorig jaar ruw geschat slechts 340 keer gehaald. “Wat is het geheim om zo lang lief en leed te delen?”, vraag ik het platina paar. “Gewoon doen, vooral geen gekke dingen en elkaar in je waarde laten”, antwoorden ze gezamenlijk.
Hoewel Joop (93) fysieke problemen heeft en zich moeilijk kan voortbewegen, zijn de twee geestelijk nog up-to-date. Riek dartelt nog als een jonge hinde en heeft de absolute regie achter het fornuis. “Maar“, zeggen ze, “we hebben dagelijks ontzettend veel hulp van nicht Gerry, zonder haar konden we niet hier blijven wonen. Zij doet zoveel voor ons, zoals boodschappen en onderhoud in en rond het huis. En dan is de buurt ook geweldig, ze staan altijd klaar. Dat was vroeger zo en nu is dat nog steeds. Daarom wonen we hier, tussen dat goei volk, zo graag.”
Joop heeft eind jaren veertig van de vorige eeuw nooit durven denken dat hij na 70 jaar nog steeds samen is, met zoals hij dat zelf op z`n Gìmmers zegt, `n skôn maajd. “In mijn jonge jaren hadden we voor de winkel van Pikwal (bazaar Van Berlo) op de hoek Nieuwstraat/ Molenstraat een soort hangplek waar leeftijdgenoten na werktijd bijeenkwamen. Met mijn vaste maat toog ik daar dagelijks naartoe. Daar viel mijn oog op Riek die met haar zus regelmatig langskwam. Verrek, dacht ik, daar moet ik eens werk van maken.”
Toen hij ze bij kruidenier Albert Maas alleen trof, bleek dat de belangstelling wederzijds was. “Op de hoek van de winkel heb ik haar het eerste kusje gegeven”, grinnikt de bruidegom tussendoor. Vijf jaar verkering kregen ze voordat de stap naar het altaar werd gezet.
Joop en Riek zijn echt Gimmers volk, het geboortehuis van Riek stond in de Deel, dat van Joop in de Hoef, destijds Wijnboomlaan. Als timmerman verdiende Joop de kost bij verschillende bouwbedrijven in de regio. Riek stond voor het huwelijk bij textielfabrikant Raaijmakers op de loonlijst. ”Toentertijd kreeg je als je trouwde automatisch ontslag, vrouwen moesten in het huishouden, zo was de regel.”
Toen Joop na een jaar ernstige rugklachten arbeidsongeschikt werd verklaard, keerde ze weer bij haar vroegere werkgever terug. Ruim 18 jaar was ze daar nog actief. Voor Joop betekende dat een wending in zijn leven. Hij kon nu al zijn tijd aan zijn grote passie voor tropische vogels geven. In de tuin bouwde hij een megavolière van 120 vierkante meter. Tussen zijn gevederde vrienden werd voortaan de meeste tijd doorgebracht. “Ik zag ze dagelijks vliegen”, weet Riek, die de hobby volledig ondersteunde. Joop specialiseerde zich verder in de vogeltjeswereld en bracht de cursus keurmeester tot een goed eind. Meer dan een kwart eeuw was hij in die functie bij tentoonstellingen betrokken. In Gemert en omstreken staat Joop in het Vuggelkescircuit te boek als ne grote menheer met veel kennis. Hij was ook medeoprichter van vogelvereniging De Nachtegaal, waar hij inmiddels voor zijn 60-jarig lidmaatschap en verdiensten uitgebreid is gefêteerd.
Hoe vullen de hoogbejaarden nu de dagen in? Riek is creatief met handwerken, Joop kijkt veel sport op tv. Samen zijn ze enorm geïnteresseerd in natuurdocumentaires. Om in beweging te blijven gebruikt Joop de loopband en zit hij regelmatig op de hometrainer. Daarnaast bezoekt hij elke dag, meestal in gezelschap van nicht Gerry, zijn geliefde vogels in de gigantische ‘vlucht’ achter het woonhuis.
Joop en Riek verdienen een dikke proficiat en ik sluit me daarbij aan.

Riek en Joop Beekmans- van Lankveld na 70 jaar nog altijd samen.

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.