14 januari 2022

Tien basisscholen zijn Samen Heerlijck Duurzaam 

GEMERT-BAKEL – De naam zegt het al: ‘Samen Heerlijck Duurzaam’, iedereen kan met duurzaamheid aan de slag; het is voor jong en oud. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ hebben studenten Meike Biemans en Nikki Koonings van Heerlijck Duurzaam samen met andere studenten van Led’s Go Green een lespakket ontwikkeld voor groepen zeven en acht van het Gemert-Bakelse basisonderwijs.  

De primeur is aan de Pandelaar. Robert Snel, leerkracht van groep acht, voorzag Nikki en Meike van de nodige input en feedback en is tevreden met de uitkomst.  “Het is een prachtig lespakket geworden waarmee de kinderen rond laten kijken in het onderwerp.Dat betekent niet dat we te groot gaan kijken, het zijn juist de kleinere besparingen die we willen meegeven. Wat is een ledlamp en wat is het verschil met een gloeilamp? Met die praktische lessen bereik je niet alleen de kinderen, maar attendeer je ook meteen de ouders, buren of opa en oma.”

Nikki Koonings, die het pakket mede-ontwikkelde, vond het leuk om met Snel samen te werken. “Ik heb vroeger van Robert Snel les gehad. Leuk dat ik nu op deze manier weer met hem mocht samenwerken. Het lespakket bestaat uit vijf lessen. In de eerste les leren de leerlingen over welke energie duurzaam is en waarom energiebesparing en CO2-reductie belangrijk is. In volgende lessen leren ze hoe je thuis maatregelen kunt treffen om minder energie te gebruiken. De laatste les is in de Boelthiek en is een soort praktijkexamen. We hebben een aantal niet-duurzame ruimtes ingericht. Het is aan de leerlingen om hun opgedane kennis toe te passen en deze ruimten duurzaam te maken. Als ze dat bij ons kunnen, dan kunnen ze het ook thuis en ook bij opa en oma!”

Meike Biemans was net als Nikki nauw betrokken bij het maken van het lespakket en ook zij is te spreken over de lessen. “We zijn trots op het resultaat. We hebben instructie- en werkboekjes voor de leerlingen gemaakt en een lesbrief voor de leerkracht. Elke les wordt ondersteund met beeldmateriaal dat we zelf opgenomen en gemonteerd hebben. En in de toolbox zit zelfs een duurzaam kwartet zodat de leerlingen spelenderwijs nog meer over duurzaamheid te weten komen. En ik heb er ook veel van geleerd!”

In totaal doen tien van de dertien Gemert-Bakelse basisscholen mee met het project. Dat betekent dat 623 leerlingen met het ‘Samen Heerlijck Duurzaam lespakket’ aan de slag gaan. Dus beste ouders, bereid je maar alvast voor op de vraag van jouw kinderen: “papa, mama, wat doen wij eigenlijk aan duurzaamheid?”

 

 

 

Foto's:


O