13 mei 2022

In de Biechtstoel: Jos van Bommel

DE MORTEL – Wat je met glas al niet kunt doen. Het atelier van Mortelnaar en glaskunstenaar Jos van Bommel is ook een beetje een museum, vol met soms zeer kleurrijke, soms zeer ingetogen kunstwerken in glas. Vaak heel modern, maar ook het aloude glas-in-loodwerk is goed vertegenwoordigd. Hoe doorzichtig is de biecht van Jos?

Geloof je?

Niet meer net als vruuger. Op school werd in De Mortel in de 6e klas aan de zijkant van het bord genoteerd wie er die dag al naar de kerk was geweest, of ter communie was gegaan. Ik denk dat er tegenwoordig maar weinig striepkes op ’t bord zouden staan.

Wat is je grootste deugd?

Klaarstaan voor iedereen en bijspringen waar het nodig is en waar het kan. Daar krijg je ook iets voor terug. Gezelligheid bijvoorbeeld.

Wat is je grootste zonde?

Ik ben impulsief, in de zin van ongeduldig. Als ’t in het köpke zit, zit ’t niet in het kuntje. Terwijl mijn hobby juist wel veel geduld vergt. Daarom is dat werk ook zo ontspannend.

Wat koester je het meest?

M’n gezin, kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden, kennissen. En natuurlijk mijn hobby, werken met glas. Dat is intussen ook een deel van mezelf geworden en dat koester ik dus ook. Hoe ik daar toe gekomen ben? We hebben hier in De Mortel vijfentwintig jaar een winkel in brood en banket gehad. Mijn vrouw Berrie is een Van Eenbergen en komt uit een echte Gimmertse bakkersfamilie. Na die kwarteeuw werd ik conciërge op de LTS in Gemert en ben in die tijd een cursus in het Gemerts Atelier van Cor Donkers met glas en lood gaan volgen. In Lommel heb ik glasblazen geleerd en intussen is mijn specialiteit ‘fusing’, dat is het samensmelten van glas in verschillende vormen.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Ik erger me niet al te vlug, maar ik heb een hekel aan mensen die het achter de ellenbogen hebben. Ik heb een open vizier en hoop dat ook bij de anderen aan te treffen.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Van de creativiteit van mijn kleinkinderen. Ze maken prachtige werkstukken en worden daarin door hun ouders ook aangemoedigd. Verder geniet ik van gewoon lekker voor de tv liggen, en ook fietsen, wandelen en muziek luisteren vind ik prettige bezigheden.

Van wie kun je nog wat leren?

Van iedere creatieveling, van iedereen die met passie een hobby uitoefent. Ik sta overal voor open en probeer graag dingen uit, zeker met glas. Dat is telkens weer experimenteren, telkens weer uitvinden hoe je iets aan moet pakken. Twee verschillende stukken glas kunnen bij verschillende temperaturen, dus op een verschillend moment gaan krimpen. Als dat gebeurt ontstaat er ‘stress’ en dan kan het maaksel knappen.

Achter welke deur in Gemert-Bakel zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Ik verwijs naar het vorige antwoord; achter de deur van elke hobbyist – een professional mag ook – waar ik nog wat van kan leren.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Tja, dat kan niet meer, maar met onze vader, die ik tekort heb gekend. En met mijn vijf overleden broers. Ik ben van de jongens thuis de enige die er nog is. Van de vijf zussen is er één overleden.

Heb je verder nog iets op te biechten?

Jawel. Zeker ook gezien de vorige vraag: gezondheid is zó belangrijk. Een ander iets dat ik kwijt wil is dat respectvol en met waardering met elkaar omgaan, veel problemen zou oplossen. En tot slot wil ik zeggen dat iedereen die interesse in glas en lood en/of fusing heeft, van harte welkom is. Gewoon om een keer te komen kijken of – dat kan ook – een keer een van mijn workshops te volgen.

Foto's:


0