12 mei 2022

Jongerentak jeugdtheater Carrousel in De Eendracht

GEMERT – Bij de tweede ster naar rechts. De jongste spruit van Jeugdtheater Carrousel – Spinner – speelt op zondag 29 mei een eigenzinnige bewerking van Peter Pan: Never Nooit Niet Land (6+). De bestseller die je kent, maar dan anders. Door jeugd, voor jeugd.

Gooi een aloud sprookje in de blender met wat moderne ingrediënten en je krijgt een interessante nieuwe theatersmaak. Het beroemde verhaal van Kapitein Haak, Tinkelbel en Peter Pan is door de eigenzinnige Spinners (10 – 15 jaar) compleet geüpdatet naar deze tijd. Wat er anders is? ‘Het verhaal is hipper, korter, sneller, speelser en vrijer dan het origineel’, vertelt Lisa Den Teuling – de Bont, regisseur van het fanatieke clubje. ‘Ik verklap nog niets, maar deze versie verrast zéker! Beloofd.’
En wat ook anders is dan we gewend zijn van Jeugdtheater Carrousel: dit is dus jeugdtheater dóór jeugd. Negen jonge theatermakers tussen de 10 en 15 jaar betreden eind mei eindelijk het toneel. Na anderhalf jaar van ups en (lock)downs zijn ze meer dan klaar om hun creativiteit met de wereld te delen.

In 2020 werd er door deze eerste lichting enthousiast gestart met de repetities en schreef het nieuwe clubje samen met regisseur Lisa aan de bewerking van het stuk. Covid stak jammer genoeg een stokje voor deze voortvarende start en zorgde voor flink wat vertraging. Maar zij lieten zich niet kisten! Zelfs in de vele corona-periodes, waarin er bijna niets kon, werden online bijeenkomsten belegd om samen door te gaan. Lisa: ‘Het is fantastisch om te zien hoe ze zelfs in deze lastige tijd samen een groep wisten te vormen en wat ze daardoor nu kunnen neerzetten. Ik heb naast plezier ook enorme ontwikkeling gezien bij de spelers!’ Spinner is de jongste spruit van Jeugdtheater Carrousel; jeugdtheater dóór de jeugd. ‘Regelmatig kregen we de vraag of er ook een jongerentak bestond’, vertelt Fritz Hörter, medeoprichter van en speler bij het theatergezelschap. ‘Dat zette ons aan het denken en resulteerde n dit initiatief Spelen staat bij ons voorop: plezier hebben én theater maken. Dat het dan wellicht ook een kweekvijver kan zijn voor de toneelgezelschappen die onze gemeente rijk is, is dan mooi meegenomen.’

Laat je meenemen door deze eigenzinnige tieners en hun aller-eerste familievoorstelling. Spinner speelt Never Nooit Niet Land (6+) op zondagmiddag 29 mei in Cultuurhuis De Eendracht in Gemert, om 15.00u en om 17.00u. Het duurt ongeveer 45 minuten. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.eendracht-gemert.nl.

Foto's:


0