23 mei 2022

Lintjes voor Henk Timmer en Toon Hussaarts

ELSENDORP/VREDEPEEL – Henk Timmer uit Elsendorp is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Woensdag werden hij en zijn oud-collega Toon Hussaarts uit Helmond verrast door burgmeester Michiel van Veen, die met een Koninklijke boodschap was afgereisd naar de Luitenant-generaal Bestkazerne.

Door Siel Peijs

Ze hadden allebei niks aan zien komen, vertellen Toon Hussaarts en Henk Timmer, nog duidelijk onder de indruk. Al had die laatste al wel enkele weken een vreemd gevoel gehad: “Ik loop altijd in een overhemd rond. De laatste tijd vroegen plotseling allerlei mensen of ik ook een jasje heb.”
Dat jasje bleek vorige week woensdag geen overbodige luxe. Hussaarts en Timmer werden op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel overvallen door burgemeester Michiel van Veen van Gemert-Bakel. De twee voormalige luchtmacht-medewerkers zaten als bestuurslid de feestvergadering voor van de Contactgroep Postactieven Groepen Geleide Wapens (CGPA GGW), die het twintigjarig bestaan vierde. “Ik mag hier komen omdat de kazerne deels op Gemert-Bakels grondgebied ligt”, begon Van Veen zijn toespraak met een schijnaanval. Om niet veel later snel door te stoten. Hij vroeg Henk Timmer en Toon Hussaarts naar voren te komen, net als hun beider echtgenotes. Ten overstaan van de hele vergadering mocht de burgemeester beide ex-militairen de versierselen uitreiken die behoren bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Dat Henk Timmer (79 ) en Toon Hussaarts (75) tegelijkertijd werden onderscheiden is geen toeval. Ze zijn allebei als bestuurslid nauw betrokken bij de Contactgroep Postactieven Groepen Geleide Wapens, die ruim 750 voormalige luchtmacht-medewerkers verbindt. De groep organiseert bijeenkomsten, zorgt voor ondersteuning van nabestaanden en is belangrijk voor het delen van ervaringen. Hussaarts is sinds 2005 secretaris, Timmer is vanaf de oprichting in 2002 als bestuurslid actief. Maar de verdiensten lopen op meerdere vlakken gelijk op. Zo zijn de heren allebei jarenlang vrijwilliger geweest voor Sinterklaascomité De Peel, en deelden ze bestuurstaken voor de Onderofficiersmess op de voormalige Luchtmachtbasis De Peel.
“Het is fantastisch om op deze manier bedankt te worden voor je inzet”, vond Henk Timmer nadat hij de versierselen op zijn jasje gespeld had gekregen. “Maar ik ga nu niet stoppen hoor”, zei hij er direct achteraan. “Ik blijf mijn bestuurstaken doen. Net zoals ik vrijwilliger blijf in het museum hier op de kazerne. Dat kan en wil ik niet missen; ik voel me nog altijd een beetje militair.”

Generaal-majoor Dick van Ingen, Hannie en Toon Hussaarts, burgemeester Michiel van Veen en Henk en Jenny Timmer.

Foto's:


0