27 mei 2022

SM

Nee, jongens en meisjes, dit stukje gaat helaas niet over seks, een activiteit waar velen warm voor lopen. Het gaat over iets anders waar mensen veel plezier aan beleven, ook zij die nog geen puberteit hebben doorgemaakt. Of, tenminste, ik denk dat ze er plezier aan hebben want ze kijken er urenlang voor op een klein schermpje dat blauw licht uitstraalt. Social media (sm) dus: Twitter, Instagram, YouTube, Facebook, Tik-tok, Snapchat, Whatsapp noem ze maar op. De overeenkomst van beide SMmen is wel dat je elkaar behoorlijk pijn kunt doen. Bij SM wordt dat door de ander gewenst, bij sm niet.

Het bestaan van sm en het feit dat je er met je smartphone makkelijk toegang toe hebt, is een belangrijk gegeven van deze tijd. Zo volgen in Nederland 10 miljoen mensen het nieuws via social media, waarvan 6 miljoen dagelijks. Bijna 9 op de 10 jongeren volgt nieuws via social media. Verontrustend is dat het vertrouwen in de nieuwsberichten op sm gering is, ook bij degenen die dagelijks op die manier het nieuws volgen. 15-19-jarigen zitten dagelijks ruim 2½uur op social media, 65+ers bijna 1½ uur.

Nou zijn dokters niet zo’n fan van ‘veel op social media zitten’ (al hou je dat niet tegen). Kinderen houden er nek- en rugklachten aan over, krijgen last van bijziendheid en zouden eigenlijk buiten moeten ravotten en in bomen klimmen, tikkertje spelen of liefdesbal. Bij volwassenen leidt ‘veel op social media zitten’ tot vadsigheid, dichtslibbende vaten en vaak ook chagrijn, te oordelen naar de vele scheldpartijen en beledigingen op Twitter. Over de invloed van social media op je gevoel van welbevinden en je geestelijke gezondheid is onderzoek gedaan. Mensen die veel op social media zitten, voelen zich vaker slecht en hebben vaker depressieve gevoelens dan mensen die er weinig op zitten.

Zou het zo zijn dat 1 week niet op sm zitten je welzijn verbetert? Ook dat is onderzocht. De onderzoekers verdeelden door loting ruim 150 deelnemers over twee groepen. De ene groep ging een week helemaal van sm af, apps werden afgezet, een app blokker werd ingeschakeld en de Wi-Fi ging uit. De andere groep mocht gewoon met alles doorgaan. Wat bleek? Een week stoppen met sm verbeterde het gevoel van welzijn en verminderde depressieve en angstgevoelens. Deze effecten waren sterker naarmate mensen zich beter hadden gehouden aan het stoppen met sm.

Dus mensen: misschien is rustig de krant, tijdschrift of zelfs een boek lezen toch leuker en minder irritant.

Peter Lucassen
Oud-huisarts Bakel

Foto's:


0