14 mei 2022

Suikertax en meer

Het is natuurlijk het ergst in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland is langzamerhand sprake van een obesitasepidemie. Mensen worden steeds dikker, al vanaf jonge leeftijd. Suiker draagt sterk bij aan het toenemende gewicht en is daarom ongezond. Dokters en diƫtisten doen hun best om mensen te helpen bij het afvallen, maar dat is moeilijk. Zelf al eens geprobeerd 5 kilo af te vallen? En dat een paar jaar vol te houden? Valt tegen. Goede manieren om mensen te helpen gezonder te eten en drinken zijn belasting op ongezonde producten (suikertax) en afschaffen van belasting op gezonde producten (afschaffen BTW op groente en fruit). Dit werkt echt. Het is in vele landen aangetoond, maar wordt in Nederland nog steeds niet toegepast.

Allereerst de suikertax. In Mexico, Hongarije en Engeland is door de suikertax de prijs van frisdranken met 10-20% verhoogd. Dit had tot gevolg dat de consumptie van deze frisranken met 24% daalde. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert op basis van wetenschappelijke gegevens daarom de prijs van frisdrank met minstens 20% te laten stijgen. Verstandig is ook om de hoogte van de suikertax te laten afhangen van de hoeveelheid suiker in de frisdrank: drankjes met het hoogste gehalte worden dan het duurst. In Engeland bleek dat er niet minder frisdrank werd verkocht, maar er zat in die verkochte frisdrank wel veel minder suiker.

Dan groente en fruit. Alleen voorlichting geven over dat meer groente en fruit gezond is, werkt niet. Wat wel werkt is 50% korting geven. Dan kopen mensen inderdaad meer groente en fruit. Relatief meer groente en fruit (en minder vlees en vet) is echt gezonder. Het nadeel is dat de staat der Nederlanden dan helaas grofweg een half miljard euro zou mislopen aan BTW, maar ja, het kost wat en dan heb je ook wat. Een groot voordeel is ook dat een voedingspatroon met meer groente en fruit (en minder vlees en vet) beter is voor ons klimaat en dus uiteindelijk nog weer gezonder voor onszelf.

En verder? Vettax? Dat bleek in Denemarken erg moeilijk in te voeren door te veel administratieve rompslomp en handhavingsproblemen. Wat wel zou kunnen is een hogere minimumprijs voor alcoholhoudende dranken. Uit onderzoek in Schotland en Canada is gebleken dat problematische alcoholgebruikers hierdoor minder gingen drinken. Voor de horeca hoeft dit geen probleem te zijn omdat daar de prijs voor een biertje al vrij hoog is.

Ik zou het wel weten als ik de baas was.

Peter Lucassen
Oud-huisarts Bakel

Foto's:


0