13 mei 2022

Wil je Gemert City Run meebeleven? Schrijf je in als deelnemer of vrijwilliger

GEMERT – Het gezelligste hardloop- en wandelfeest van Brabant keert komende zomer terug. Gemert City Run brengt op zaterdag 9 juli aanstaande het vorstendom in beweging. De inschrijving is al gestart. Deelnemers en vrijwilligers kunnen zich aanmelden op https://gemertcityrun.nl.

Van de redactie

Gemert City Run richt zich zowel op prestatielopers als recreatieve deelnemers. Vertrouwde programmaonderdelen zijn de Bouwbedrijf A. Van Schijndel 5 kilometer en de Keen Systems 10 kilometer. De VandePuntBusiness Run voor bedrijfsteams is aan beide afstanden gekoppeld. Ook is er de Voetinstituut Penninx 15 van Gemert, waarbij je de 5 en 10 kilometer achter elkaar loopt.

2,1 kilometer

Een nieuw nummer bij de City Run is de 2,1 kilometer. “Deze tussenafstand verlaagt de drempel voor om mee te doen”, legt voorzitter Sander Leenders uit. “Zo hopen we meer inwoners in beweging te brengen. Voor de 5 kilometer moet je echt in training, ook al sport je al regelmatig. 2,1 kilometer is voor meer mensen te doen, zowel individueel als ook in teamverband. Het is ook een leuke, gezonde en haalbare uitdaging om met je ploeggenoten, gezin, vrienden, collega’s of buurtgenoten aan te gaan, als 5 of 10 kilometer nog een brug te ver is.”

Volwassenen en kinderen vanaf groep 7 van de basisschool mogen aan de 2,1 kilometer deelnemen. Voor jongere kinderen is er weer de BL Huisvesting Kids Run, waarbij de groepen 1 en 2 800 meter lopen en de groepen 3 tot en met 6 1100 meter.

City Walk

De Gemert Media City Walk heeft een editie overgeslagen, maar maakt in 2022 een comeback. Jong en oud kan meedoen aan deze wandeltocht van 12,5 of 25 kilometer, dwars door het groene buitengebied van Gemert.

City Run

De organisatie van het event is in handen van Gemert City Run. Dat is een zelfstandige, lokale stichting, zonder winstoogmerk. De vrijwilligersorganisatie heeft een verdere professionaliseringslaggemaakt om de continuïteit te kunnen van het event te kunnen waarborgen. Zo zijn er interne werkgroepen met eigen knowhow, takenpakketten en verantwoordelijkheden geformeerd en slimme samenwerkingen met wandelsportvereniging ZUTh, Scouting Gemert, de centrumhoreca en Gemert Gist opgezet.

Andere datum

Gemert City Run is verhuisd van mei naar de zaterdag voor de tweede zondag van juli, om faciliteiten met Gemert Gist te kunnen delen. Het Speciaal Bier Festival vindt een dag later op het Ridderplein plaats. Bijkomende voordelen van de nieuwe datum zijn volgens Leenders dat de meeste sportcompetities dan al afgelopen zijn en de meeste mensen nog niet op vakantie zijn. Zo denkt de organisatie minder kosten te hoeven maken en extra inkomsten te kunnen genereren.

Sponsoren

Die inkomsten zijn welkom. “Op basis van inschrijfgelden alleen kan Gemert City Run niet bestaan”, benadrukt de voorzitter. “Zonder onze vrijwilligers en sponsoren zouden we niet redden”, vult penningmeester Peter van de Ligt aan. ”Ons doel is een sfeervol bindend evenement organiseren door mensen in beweging te brengen. Voor Gemert en door Gemert, maar met uitgestoken hand naar de hele Brainportregio. In dat kader zijn we heel blij met 1500 deelnemers.”

Dat is dus een andere schaal dan bijvoorbeeld de Singelloop in Breda, waar tienduizenden lopers aan de start staan. “Onze middelen zijn veel beperkter”, zegt medevrijwilligerStefanie van Lokven. “Toch leggen we de lat hoog. Een lid van het organisatieteam verwoordde het treffend: Krijgen we het compliment dat de Gemert City Run de Zevenheuvelenloop in het klein is, dan is onze dag geslaagd.’

Vrijwilligers

Circa 175 vrijwilligers zijn jaarlijks bij de organisatie van Gemert City Run betrokken. “We kunnen alle hulp gebruiken, zowel vooraf als op de dag zelf. Al is het maar voor een paar uurtjes. Wil je zelf ook meelopen, dan houden we daar rekening mee.” In de voorbereiding zorgen vrijwilligers onder andere voor het klaarmaken van de deelnemerspakketten, de opbouw van het start- en finishgebied en het uitzetten van het parcours. Op de dag zelf zorgen vrijwilligers voor de na-inschrijving, de veiligheid van het parcours, de inname van kleding en tassen, het uitdelen van drankjes en medailles en nog vele andere zaken. “Je kunt zelf aangeven waar je mee wilt helpen. Tijdens de dag maak je de unieke Gemert City Run sfeer mee en wordt er gezorgd voor een hapje en een drankje.”

Meer info: https://gemertcityrun.nl.

Foto: De Gemert City Run in 2019.

Foto's:


G