16 juni 2022

Diamanten paar Frans Pennings en Dora van Schijndel

GEMERT – Vanaf 1955 hebben ze al verkering, en in 1962 zijn ze getrouwd. Frans Pennings en Dora van Schijndel, telgen uit bekende Gemertse families, vonden elkaar in het roemruchte café met danszaal, het Vossenkamp in de Pandelaar.

Door Simon van Wetten

Dora is de oudste uit een gezin van zeven kinderen. Vader was de stichter van het aannemersbedrijf in de Molenstraat dat nog steeds her en der huizen en gebouwen in Gemert en omstreken neerzet. Dora: “Tja, een aannemersfamilie, dat betekende héél veel werken. Ons pap vond dat ik maar vlug een typediploma moest gaan halen en sindsdien deed ik, als jong durske, veel typewerk en ’s avonds ook nog de rekeningen.”
Frans is de tweede van de tien kinderen van de uitbater van café ‘Pelgrimsrust’, op de grens van Handel en Gemert. Frans vertelt: “Ik had als kind weinig bemoeienis met het café, ons moeder stond achter de tap. Pas nadat het in 1959 was verbouwd, moesten wij op hoogtijdagen bijspringen. Het stond op een best wel gevaarlijke plek. Er is nog ooit een auto tegen onze gevel geknald en de boom voor ons huis was op den duur flink beschadigd, maar heeft dus ook veel klappen voor ons opgevangen.”

Jullie hebben elkaar natuurlijk ontmoet bij het dansen? “Nee, dat lag iets ingewikkelder. Het gebeurde tijdens een feestavond van voetbalclub GVV. Er werd die avond ook toneel gespeeld.” Dora was namelijk lid van de toneelclub en speelde mee in ‘Gemert op z’n best, vol humor en vreugde’. En Frans, elektricien bij textielfabriek Raymakers, werd door de baas vaak uitgeleend om bij dat soort festiviteiten het licht en geluid te doen. “Nou, toen is de vonk overgeslagen.”

Zeven jaren verkeringstijd volgden. “Gelukkig waren onze ouders niet zo streng, we mochten zelfs al naar de bioscoop in Eindhoven.” Na hun trouwen is het jonge echtpaar in de Cortenbachstraat gaan wonen. De drie kinderen werden er geboren, de dochters Jeannette en Harriëtte, en – als middelste – zoon Aard. Inmiddels zijn er ook vier kleinkinderen. “Een geweldige buurt, de Cortenbachstraat. We hebben er 59 jaar met veel plezier gewoond. Saamhorigheid, hulpvaardigheid, in de zomer een benkske voor het huis en veel buurten, een mooi grasveld voor de deur voor de kinderen, de brandweerkazerne tegenover voor af en toe wat spektakel. Met de buren gingen we met de gezamenlijke gezinnen op vakantie naar Spanje, dat was in de jaren ’70 nog een heel avontuur. Onze dochters hebben daar hun latere echtgenoten ontmoet.”
Frans, zoals gezegd elektricien, is veertig jaar lang betrokken geweest bij de Meifeesten. Hij regelde de elektriciteit voor alle attracties. “Leuk voor onze kinderen, want ik kwam altijd met een stel vrijkaarten naar huis. Ook het afrekenen met de exploitanten – stroom moest ook toen al betaald worden – werd door Frans geregeld. O ja, Frans, die van Pennings stonden bekend als zéér muzikaal. Frans lacht: “Klopt, ik drumde bij de Knollenbijters, ooit door ons vader opgericht. Maar ik trommelde alleen als Jan Duppen, de fotograaf, niet kon. Wel reed ik het busje van de Knollenbijters.”
Dora was in de jaren ’50 betrokken bij de oprichting van de ‘Eerste Gemertse Korfbalclub’. “We speelden op het veld in de Molenstraat. Onze familie was sowieso altijd met sport bezig.”
Tegenwoordig wonen Dora en Frans in een appartement in de Julianastraat. “We hebben een geweldige trein- en fietsclub, met een groep leeftijdgenoten gaan we erop uit. Zijn we in 2000 mee begonnen. Ja, de corona heeft daar wel een beetje de klad ingebracht, de leeftijd speelt een rol, een paar leden overleden.”
Verder geniet het diamanten bruidspaar volop van de hechtheid van hun gezin. “Met Sinterklaas, Kerst, carnaval, dan komen ze allemaal naar huis met hun aanhang. Keigezellig. En als er tussendoor iets te doen is, zoals laatst met de verhuizing, dan staan ze ook allemaal op de stoep.”
En zeer binnenkort weer. Feest! Dat wordt een soort routine; het 50- en 55-jarig huwelijk werden ook uitbundig gevierd. Frans en Dora, ga zo door!!

Foto's:


0