29 juni 2022

Evenwicht

Het grote Kringgildefeest in de kasteeltuin in Gemert was een groot succes. Samen met het 750-jarig bestaan van het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde bracht het veel mensen op de been. Een mooie ervaring voor de betrokken gilden, die werd overschaduwd door het plotselinge overlijden van gildevoorzitter Maikel van der Meer van het Willibrordusgilde uit Bakel. Ik wens de nabestaanden en vrienden van Maikel veel sterkte toe in deze verschrikkelijke periode.

Het is een cliché, maar alles gaat verder. De kermis in Milheeze, de kermis en de dorpsbarbecue in De Mortel, waar teams hebben gestreden voor de lekkerste bbq-hapjes. Maar ook het Bourgondisch voetbaltoernooi, dat vermeende voetballers uit heel het land naar de velden wist te lokken. De start van de Veteranenmars die samen met militaire collega’s uit de Verenigde Staten aandacht vragen voor de psychische problematiek van soldaten die uit missiegebied terugkeren met PTSS. Veel dorpsgenoten dus die op pad zijn geweest. Zelf heb ik uiteraard verschillende evenementen bezocht. Zo ben ik in Bronbeek geweest, in Arnhem, met een kleine delegatie van onze veteranen. We hebben daar een veteraan bezocht die daar sinds kort in het militaire tehuis woont. Voor wie daar nooit is geweest of van heeft gehoord: een echte aanrader! Er wordt op die locatie goed voor alleenstaande militairen gezorgd. Het was voor ons goed om te zien dat onze dorpsgenoot daar de zorg krijgt die hij nodig heeft en ‘kameraden’ om zich heen heeft die vergelijkbare ervaringen en herinneringen hebben.

Met al die evenementen neemt ook de ervaren overlast weer wat toe in onze gemeente. Evenementen gaan nu eenmaal gepaard met bezoekers, vertier en uiteindelijk geluid. Het blijft een uitdaging om daar goed evenwicht in te vinden. Ik benadruk nog maar een keer dat vergunningen niet voor niets onder voorwaarden worden verleend. We ons dus ook aan die voorwaarden moeten houden. Alleen dan is de acceptatie van alle andere mensen te verkrijgen. Daar zullen we na corona weer wat meer aandacht aan moeten geven. Het deed niets af aan het mooie Gildefeest.

Burgemeester Michiel van Veen

Foto's:


0