21 juni 2022

Geslaagde Olympiade

GEMERT-BAKEL – Eindelijk was het weer zover, de Olympiade voor zes basisscholen uit de gemeente Gemert-Bakel. De deelnemende scholen waren de Kleine Kapitein uit Bakel, de Klimboom uit de Rips, de Kastanjelaar uit Milheeze, de Dompelaar uit Elsendorp, de Havelt uit Handel en Klein Erf uit de Mortel.

Helaas kon de Olympiade de afgelopen jaren niet doorgaan door corona. Ook dit jaar moest de organisatie bijna het evenement annuleren; de weersomstandigheden lieten zeer slechte voorspellingen zien. In overleg met de deelnemende scholen kon er gelukkig alsnog een nieuwe datum gevonden worden op vrijdag 10 juni.
Dit sportevenement is gebaseerd op de Olympische spelen en wordt elk jaar georganiseerd voor de leerlingen uit groep 8. Net zoals de professionals die trainen voor de echte Olympische spelen, kan elke school zich voorbereiden op de onderdelen door tijdens de gymles hier aandacht aan te geven. Elke deelnemende basisschool moest ook een eigen vlag maken die ze tijdens de openingsceremonie mochten presenteren aan het publiek en de andere deelnemers.
Na mooie woorden van wethouder Wilmie Steeghs, de vlaggenparade en het ontsteken van de Olympische vlam kon de Olympiade dan echt beginnen. De leerlingen waren zeer fanatiek op de onderdelen hoogspringen, verspringen, 60 meter sprint, hordeloop, circuitloop, nockenbal, kogelstoten en discuswerpen. Tussen de onderdelen door werd er nog viermaal door de scholen gezamenlijk een estafette gelopen. De leerlingen die niet mee mochten doen tijdens de estafette zorgden dat er flink werd aangemoedigd; dit resulteerde in een leuke sfeer tijdens het evenement.
Nadat alle sportonderdelen klaar waren, werd er nog afgesloten met een 400 meter sprint door 1 jongen en 1 meisje van elke school. Dit onderdeel is zwaar te noemen, omdat de meeste leerlingen de eerste 100 meter voluit rennen en daarna nog 300 meter moeten afleggen; een ware slijtageslag. Aan het enthousiasme van de medeleerlingen en het publiek lag het in ieder geval niet.
‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ is de gedachte van de Olympische spelen. Alle leerlingen hebben zich fanatiek ingezet en probeerde de felbegeerde wisselbeker te bemachtigen. Ondanks dat alle scholen gestreden hebben als kampioenen, kan er maar één de winnaar zijn.
Tijdens de prijsuitreiking werden alle leerlingen geëerd voor hun prestaties en kregen ze een welverdiende medaille. Na een spannende ontknoping van de ceremonie was uiteindelijk de Kastanjelaar uit Milheeze de grote winnaar van de dag. Zij mogen de komende editie proberen de wisselbeker in hun bezit te houden. Naast het uitreiken van de wisselbeker, was er ook nog een aparte prijs voor de school die de mooiste vlag had gemaakt. Dit werd gejureerd door de leerkrachten van alle basisscholen en ook hier was de uitslag spannend. De Dompelaar uit Elsendorp was de winnaar en verdiende een lekkere taart en (kinder-)champagne.
De organisatie hield nog een evaluatie en kon niet anders concluderen dat de Olympiade, mede door de enthousiaste scholen, een zeer geslaagde dag was.

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.