09 juni 2022

In de Biechtstoel: Piet Kuijten

GEMERT – Geboren in Mierlo, opgegroeid in Gilze-Rijen, op z’n 17e in militaire dienst gegaan en daar opgeleid als technisch specialist en na zijn trouwen in Waspik terecht gekomen. In 1990 zijn Piet Kuijten en zijn gezin naar Gemert verhuisd, vanwege een baan in Erp. “Maar dat vonden we een te kleine plaats om te wonen.”

Geloof je?

Ik geloof in mijn ‘zijn’, voor mijn gezin en voor mijn doen, aanvankelijk voor mijn werk, nu bij diverse vrijwilligerswerkzaamheden. Daar heb ik het druk mee, ik ben zelden ’s avonds vóór half elf klaar. Maar wat er in om de kerk gebeurt, dat heeft mijn geloof vergruisd. Niettemin zijn mijn drie kinderen nog wel gedoopt.

Wat is je grootste deugd?

In het leggen van verbindingen, sociaal. De persoon stond en staat, ook in mijn werk, voorop. Ik had een leidinggevende positie bij een bedrijf in Erp en dat ging op zeker moment failliet. Ik heb me toen sterk gemaakt voor een goeie pensioenregeling voor de werknemers en vergat dat ik eigenlijk naar een nieuwe baan moest zoeken.

Wat is je grootste zonde?

Tja, ik ben eerder te vroeg dan te laat op afspraken. Is dat een zonde? En als ik ergens voor sta, dan ben ik niet makkelijk geneigd tot een compromis. De weg van het midden is niet mijn weg.

Wat koester je het meest?

Uiteraard mijn gezin, dat staat bovenaan. En het plezier van vriendschap. In al die plaatsen waar ik gewoond heb, wonen vrienden. Vrienden van weleer, die nog steeds vrienden zijn, alleen zie je ze wat minder regelmatig. Maar dat geeft niet, het blijven vrienden, ook al zie je ze niet zo vaak.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Onrecht. Breed in de zin van élke vorm van onrecht. Maar neem als voorbeeld de lokale omroep. Wie begrijpt dat nog? Hoe kan zoveel onrecht juridisch toch niet aan te vechten te zijn? Dat is voor mij, maar zeker ook voor al mijn collega’s bij Omroep Centraal TV, en zeker voor al ons kijkerspubliek – en die zijn er véél, vooral onder de wat oudere bevolkingsgroep – erg, erg jammer. Maar we doen er van alles aan om in de lucht te blijven. Dat doen we momenteel via www.omroepcentraal.tv, maar we hopen ook weer onze zendmachtiging voor de tv terug te krijgen.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Van muziek. Van het genre dat mijn zoon Martijn (Mannen met Baarden) hanteert, en zijn eigen liedjes, in het ABB, Algemeen Beschaafd Brabants. Vroeger heb ik bij de harmonie gezeten en klarinet gespeeld. Verder ben ik een echte knutselaar. Ik vind het heerlijk om uit te zoeken hoe iets werkt, of hoe het zou moeten werken. Maakt niet uit of het hout, of metaal of welk materiaal dan ook is. Als het moet maak ik een schaalmodel of een goeie werktekening. Ik kan uren puzzelen en uitproberen om te kijken wat de juiste aanpak is. Tot slot ben ik ook heel erg bezig met tennis. Drie keer per week staan we met vriendenploegen op de baan. En daarbij is de derde helft belangrijk én plezierig!

Van wie kun je nog wat leren?

Een voorbeeld. Ik ben geen metselaar, maar toen er bij ons gemetseld moest worden, heb ik dat van een metselaar geleerd. Die benadering gebruik ik elke keer als ik tegen iets aanloop dat ik moet gaan doen, maar nog nooit heb gedaan. Loodgieten, elektra, noem maar op.

Achter welke deur in Gemert-Bakel zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Als cameraman ben ik al achter veel deuren gekomen, dus die wens is al vervuld.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Ik heb bewondering voor Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, en voor Robbert Dijkgraaf, de natuurkundige die nu minister is. Héél interessant om daar eens mee te buurten.

Heb je verder nog iets op te biechten?

Ja. De wereld die op je afkomt is niet zo vriendelijk. Dat mag best wel anders.
 

Foto's:


0