23 juni 2022

Internationale uitwisseling van kennis en ervaring op KC De Bakelaar

BAKEL – Happy Mind. Dat is het overkoepelende onderwerp van het internationale Erasmusproject van kindcentrum De Bakelaar in Bakel. Gedurende twee jaar gaat een team van KC De Bakelaar op uitwisseling naar basisscholen in Polen, Bulgarije en Griekenland. Ook ontving De Bakelaar deze landen in Bakel. ‘Samen zoeken we verdieping in theorie en lesvormen om het welbevinden van kinderen te bevorderen. We kunnen heel veel van elkaar leren.’

Net terug uit Warschau zijn ze: Mariska van Leuken en Marian Drabbels. Beiden zijn ze verbonden aan kindcentrum De Bakelaar. Mariska werkt er als gedragstrainer en Marian is als contactpersoon bij het kindcentrum betrokken vanuit haar rol als gedragsdeskundige bij het expertisecentrum van Stichting GOO. In 2019 startten ze met het uitwerken van het project – Happy Mind – en selecteerden ze de basisscholen in het buitenland. ‘Ieder land heeft zijn expertise’, vertelt Mariska. ‘Zo hebben we in Polen geleerd over peer mediation, waarbij kinderen elkaar coachen. Ontzettend interessant. Samen met de betrokken leerkrachten maken we een werkboek om onze onderwijsteams te inspireren zodat dit ook bij ons tijdens de lessen kan worden toegepast.’

Interactie met kinderen

Waar er bij voorgaande projecten ook kinderen mee op uitwisseling gingen, gaat het dit keer om het vergroten van de expertise van de leerkrachten en blijven de kinderen thuis. Dat betekent niet dat de leerlingen niet bij het project worden betrokken. Zoals tijdens het internationale bezoek aan Bakel in maart: ‘Kinderen gingen de landen onderzoeken, verzorgden de opening, gaven een rondleiding en namen deel aan trainingen. Het enthousiasme bij de kinderen – en overigens ook bij de leerkrachten – was prachtig om te zien’, zegt Mariska.

Een happy mind voor iedereen

Het internationale avontuur is nog niet ten einde. Eind september gaat het team naar Bulgarije en in mei naar Griekenland. Marian: ‘We gaan daar weer nieuwe inspiratie opdoen en expertise delen. Een andere kijk op gedrag en het onderwijs geeft ons allemaal weer nieuwe inzichten. Met als doel een happy mind voor iedereen!’ (Advertorial).

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.