22 juni 2022

Jubelpad De Rips geopend

DE RIPS – Aan de rand van De Rips is zondag officieel een jubelpad geopend. Het is één van de vele activiteiten die in het kader van het honderdjarig bestaan van het ontginningsdorp plaatsvinden.

Door Simon van Wetten

Via een kleurrijk pad langs- en uiteindelijk door een veld dat met bloemen en een graanmengsel is ingezaaid, bereikt de wandelaar de jubileumboom, die eveneens zal herinneren aan het eeuwfeest. Het is een winterlinde, die veel voedsel aan insecten biedt. Bij die boom uiteraard ook een jubileumbank en, om de insecten nog meer ter wille te zijn, een insectenhotel dat in dit genre gerust in de Hilton-categorie mag worden geschaard. Op die plek begint het bos. Afgelopen maand maart hebben de leerlingen van basisschool De Klimboom, onder- én bovenbouw, daar maar liefst 900 bomen en struiken geplant, tien per kind!
Uw verslaggever is al een week eerder gaan kijken en ter plekke in gesprek geraakt met Bart van der Aa en Roel van den Broek. Bart vertelt trots over het resultaat van die boomplantdag: “Zo te zien zijn van de toen geplante bomen en struiken er maar drie niet aangeslagen. Vanaf het moment van de opening is het pad publiekelijk toegankelijk. De Ripse jeugd krijgt dan een goed gevulde knapzak voor onderweg en kan via dit natuurbelevingspad, want zo noem ik het, in aanraking komen met de natuur. Vader of moeder kan op tweeëntwintig locaties de QR-code scannen die we er op plaatjes hebben aangebracht, en dan verschijnt er bij elk plaatje informatie en een opdracht. Kinderen gaan hier bij de opening dus goed gepakt en gezakt het bos in om de bosvriendjes van kabouter Jubel te ontmoeten. Ook is er een leuke plek om even uit te rusten en te genieten van allerlei beestjes en bloemetjes.”
Een bordje duidt hier de Aerlesche Peel aan. Aarle-Rixtel heeft in vroegere eeuwen net als Beek en Donk en Helmond een strook Peelgrond bemachtigd. Dat ging destijds ten koste van Bakels grondgebied en ook zeker niet zonder slag of stoot. Het huidige De Rips ligt – ondanks dat bordje – in het stukje Peel dat ooit van Helmond was. Overigens is er nu sprake van meer samenwerking, en wel tussen het Brabants Landschap, eigenaar van het jubelpadterrein, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De aanleg werd bovendien ondersteund door die hele grote mengvoederfabriek in De Rips; zij bestaat volgende maand maar liefst 125 jaar. Het project zelf vond plaats onder supervisie van de Outdoor Werkgroep, één van de vele werkgroepen die het eeuwfeest inhoud geven. Aan Bart nog de vraag of ook jonge ouders met de kinderwagen het pad kunnen volgen. “Jawel, tot aan de bosrand wel. Bij de ingang van het bos is het verstandig het kind op de arm te nemen en zo verder te lopen.”
Roel van den Broek is vooral bezig geweest met de organisatie van de zaterdaginvulling, een sportdag voor de jeugd. “Maar,” vertelt Roel. “volwassen mogen ook meedoen, hoor. Er worden vooral spellen gespeeld die door de sportverenigingen die het dorp rijk is, zijn bedacht. Denk aan tennisvereniging TVR, voetbalclub Fiducia en handboogvereniging De Batavieren. Op sportpark De Blaarpeel strijden teams tegen elkaar om punten. Deze punten zijn te behalen in allerlei leuke behendigheidsactiviteiten zoals obstakelruns, voetbal, tennis, volleybal en diverse springkussens en stormbanen. Voor de hele kleintjes zijn er ook op hun leeftijd afgestemde spelletjes en er staat natuurlijk ook voor hen een prachtig luchtkussen.” Dochtertje Fem hoort dat laatste met genoegen aan. Hoe dan ook, als u dit leest zijn de uitslagen van de wedstrijden bekend en is het Jubelpad officieel toegevoegd aan de geneugten die De Rips te bieden heeft.
Op de foto, v.l.n.r.: Bart van der Aa, Roel van den Broek en diens dochtertje Fem, die alvast heel graag het jubelpad wilde zien.

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.