15 juni 2022

KunstLokaal speelt vier musicalvoorstellingen

GEMERT – In het weekend van 18 en 19 juni zullen er in De Eendracht vier musicalvoorstellingen gespeeld worden. Eindelijk weer in het theater na de vele lockdowns. Het is voor de cursisten van KunstLokaal belangrijk om ervaring op te doen op een mooi podium met publiek.

De jongste musicalgroep speelt ‘Juffrouw Pots: Eruit!’ op zaterdagavond om 19:00 uur en zondagochtend om 11:30. Een familie-musical voor iedereen naar het gelijknamige boek van Tosca Menten. De oudere kinderen en jongeren spelen ‘Lord of The Flies’ naar het gelijknamige boek en film. Het is écht het originele verhaal over een groep jongeren dat in 1945 op een onbewoond eiland woont. De musicaldocenten Jenneke, Neeltje en Siep hebben een script gemaakt en liedbewerkingen toegevoegd waardoor deze musical meer muziektheater dan een musical is. Ik spreek met Daan, Rinske, Robin, Pepijn, Pleun en Robin over de totstandkoming van deze pittige voorstelling. Deze leerlingen waren echt toe aan diep muziektheater. De meeste hebben al langer les en dan moet je dat een keer proberen. Het is ook een hechte groep wat belangrijk is om het thema goed te voelen. De spelers bijten zich vast in het script en in de diepgang die het brengt. Een karakter moet je gaan voelen. Er wordt veel tijd vrij gemaakt in de lessen om stil te staan bij de vragen die het verhaal oproept en de verdieping te zoeken.

Omdat bij KunstLokaal iedereen welkom is om in te stromen doen er ook jongeren mee die nog geen ervaring hebben. Daar is ruimte voor, en zij worden goed opgenomen en begeleid in de groep. Vragen die vanuit het script opkomen zijn heftige thema’s. Waarom maken deze kinderen de keuzes die ze maken om op een onbewoond eiland te overleven? Wie wordt de leider en waarom? Is dit nu ook nog relevant? Hoe gaan we nu om met deze thema’s?”Ik speel Ralph”, zegt Daan, “en wil graag gered worden, dit stuk is heel anders dan een vrolijke musical, best heftig om te spelen maar super-leerzaam.” De meesten hebben het boek ook gelezen. “Echt cool”, zeggen ze allemaal.

“In het begin was het echt best heftig en spannend om te doen, maar nu krijgen we echt zin om het twee keer te spelen voor publiek”, zegt Pleun. Pepijn speelt Jack, die een aantal jaknikkers om zich heen heeft verzameld en zo de leider wordt. Uiteindelijk draait hij helemaal door, en gaat zelfs mensen vermoorden. Een vergelijking met nu en de situatie in Rusland is zo snel gemaakt. Ze spelen een stukje om te repeteren en ik ben gelijk onder de indruk van het spel. Het is zeker geschikt voor iedereen om naar toe te gaan, maar jonge kinderen zullen het niet altijd snappen wat er gebeurd.

Voor de allerjongste bezoekers is Juffrouw Pots beter geschikt. De oudere groep speelt ook twee voorstellingen op zondag 19 juni, om 15:30 en 19:00 uur.

Foto's:


0