15 juni 2022

Lekkerste duurzame koffie van Nederland in Gemert gebrand

GEMERT – De lekkerste duurzame koffie van Nederland is in Gemert gebrand. Usawa Tanzania Arenga is de winnaar van de smaaktest van ASN Bank en Voor de Wereld van Morgen. De Tanzania Arenga van het Gemertse Usawa.coffee kreeg een 8,5 gemiddeld van het smaakpanel.

Door Marcel Bosmans

Een van de koffieproevers was tv-presentator en specialty-coffee-addict Maurice Lede (Het Klokhuis, 3 op Reis, Jules Unlimited): “Deze koffie komt binnen”, zegt hij. “Kruidig, maar gek genoeg voelt het tegelijk alsof ik een bolletje vanille-ijs op mijn tong heb.” De koffie heeft volgens Maurice de krachtige geur van het branden en een rond mondgevoel. De nasmaak noemt hij glad. “Vanwege de krachtige smaak maakt de koffie indruk. Voor mij persoonlijk is dit een heerlijke smaak in combinatie met havermelk”.

Usawa.coffee is het geesteskind van Michael Arts en Pieter Staadegaard. De Gemertse koffiebranderij is opgericht om de Josephat Torner Foundation te ondersteunen. Deze non-profitorganisatie, vernoemd naar de Tanzaniaanse oprichter Josephat Torner, zet zich in voor mensen met albinisme in Afrika.

De uitverkiezing tot lekkerste duurzame koffie van Nederland is een nieuwe mijlpaal voor Usawa. “De smaaktest was een vervolg op een onderzoek van ASN Bank en Voor de Wereld van Morgen. We werden daarin tot een van vijf de koplopers op het gebied van duurzame koffie in Nederland gekroond. Daar waren we al supertrots op. Enkele maanden geleden kregen deze vijf merken de uitnodiging om een eerlijke, duurzame koffie in te zenden voor een vergelijkende smaaktest. Omdat Usawa onlosmakelijk verbonden is met het land en we heel trots zijn op de kwaliteit en de wijze waarop de koffie geproduceerd en ingekocht wordt, hebben we de Tanzania Arenga laten proeven. Vooral de smaak, de geur en de versheid van de koffie wordt gewaardeerd. We branden drie keer per week om de best mogelijke kwaliteit te garanderen. Heel gaaf dat dit herkend en erkend wordt.”

Sinds de resultaten van de test bekend zijn, wordt de Tanzania Arenga online en in de branderij aan de Kerkstraat veel vaker besteld. “Het heeft dus effect. We merken overigens al langer dat de vraag naar Specialty Coffees toeneemt. Steeds meer koffieliefhebbers gaan op zoek naar kwaliteit en diversiteit. Ze willen unieke smaken proeven.”

Foto: Michael Arts met medewerker Huibert de Waal.

Foto's:


0