22 juni 2022

Mars in Gemert vestigt aandacht op zelfdodingen onder veteranen

GEMERT – Elke dag in Amerika beroven gemiddeld tweeëntwintig militaire veteranen zichzelf van het leven of doen een poging tot zelfdoding. Overal in de wereld en dus ook in Gemert-Bakel wordt men eveneens geconfronteerd met dit droevig fenomeen.

Door Simon van Wetten

Daniël van Ameijde uit Gemert heeft recent zo’n poging gedaan en is daarom door de non profit organisatie 22 Until None benaderd om ook in Nederland een mars te organiseren. Om aandacht te vragen voor het trauma waarmee veel veteranen kampen, wordt her en der in de wereld elk jaar een mars door en voor veteranen gelopen, met een bepakking van 40 kilo, waarmee symbolisch de psychische last wordt meedragen. 22 Until None zet zich in om het aantal zelfdodingen onder veteranen op nul te krijgen. De ooit uitgezonden militairen worden bezocht en waar nodig wordt hulp geboden. Ook wordt een 24-uurs noodlijn voor veteranen onderhouden.

In Gemert wordt aanstaande zaterdag, 25 juni, een mars gelopen om de geschetste schrijnende situatie onder de aandacht te brengen. Op diezelfde dag zal internationaal de mars worden gelopen onder de naam ‘Operation Mercury – Bridging the Gap’. De tocht zal zo’n 5 kilometer lang zijn en kan hier in Nederland ook gelopen worden door burgers. Bepakking mag, maar is niet verplicht. Er worden beelden gemaakt welke zullen worden gedeeld met de organisatie in Amerika. Aan de hand van deze film krijgt de stichting donaties.

Ik spreek met Daniël van Ameijde en medeorganisator van de Gemertse mars Leo Kohlen over de zware problematiek die ten grondslag ligt aan het bestaan van 22 Until None. Daniël: “Als je uitgezonden bent geweest, en je wordt daarna weer burger, dan is de aanpassing die dan van je verlangd wordt, haast ondoenlijk. Dat heeft vooral te maken met het onbegrip waarop je stuit. Iemand zei: ‘Veteraan? Je bent veel te jong om veteraan te zijn.’ Verder mis je de onderlinge broederschap die je als militair wél ondervond. Ik ben zes jaar bezig geweest met mijn invaliditeitspensioen. Daardoor ontstonden financiële problemen, want ze proberen het invaliditeitspercentage zo laag mogelijk in te schatten. Dat is voor hen goedkoper en jij moet vervolgens van een schijntje zien rond te komen. Misschien mede daardoor strandt je relatie. Intussen wordt er wel ‘hulp’ geboden, maar met je verhalen wordt niets gedaan. Ik heb zo’n zeventig tot tachtig keer dat verhaal moeten doen. Lezen die mensen je dossier wel? Tja, en dan ontstaat de stress, want het lukte ook niet werk te vinden. Werkgevers oordelen dat je teveel afwijkt van de rest en oordelen al vlug dat je een te grote mond hebt. Ik wilde bij een geneeskundige dienst gaan werken, voor die richting had ik in m’n diensttijd gekozen omdat ik dacht daarna veel kans op een baan te hebben in de burgermaatschappij. Maar nee dus. Alles wordt donkerder om je heen, je drinkt teveel en besluit in een zwaar dronken bui er een einde aan te maken.”

En nu, hoe is het nu? “Er is gelukkig veel meer perspectief. Je ziet ook wat zo’n poging met je omgeving doet en dat wil ik mijn naasten niet nóg een keer aandoen. Ik ben bezig een smederij op te zetten en ook dat geeft invulling aan het leven. En Gemert is een plek waar ik me thuis voel. Ik woon hier nu zeven jaar. Nu zetten we de schouders onder de mars. Mijn vrouw Astrid heeft de flyers gemaakt en ik noem ook René Spaan, medeorganisator en nog actief dienend bij de luchtmacht.”
Leo Kohlen, zelf geen veteraan, maar als oud-mijnwerker en oud-brandweerman toch ervaringsdeskundige als het gaat over wat een gevaarlijk beroep met je doet, legt uit wat er aanstaande zaterdag gaat gebeuren. “De mars ‘Bridging the Gap’ start dan om 10.00 uur, tegenover het gemeentehuis. We lopen door Gemert, in een soort achtvorm, 5 kilometer. We hebben verkeersregelaars aangesteld en iedereen die dat wil kan meelopen. Mail dat wel even naar het onderstaand adres. En als je wilt doneren kan dat via de link die dáár weer onder staat.”

TheNetherlands-22UntilNone@outlook.com. http://gofundme.com/TheNetherlands-22UntilNone

Foto: links Leo Kohlen, rechts Daniël van Ameijde.

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.