21 juni 2022

Mindset en Corona

Waarom wordt de een ernstig ziek van een besmetting met het Corona virus en heeft de ander maar weinig klachten? Waarom moet de een opgenomen worden op de intensive care en kan de ander gewoon thuis uitzieken? Waarom heeft de een veel meer klachten van een mild verlopende infectie dan de ander? Daar is het een en ander over bekend. Ouderen hebben meer kans op een ernstig verlopende infectie dan jongeren. Mannen hebben een grotere kans, evenals mensen met overgewicht of een chronische ziekte, mensen met fouten in het afweersysteem of medicijnen gebruiken die de afweer verminderen. Een grotere kans op een ernstig verlopende besmetting wordt ook bepaald door de variant die je oploopt en door de hoeveelheid virus waarmee je besmet wordt. Hoest een patiënt in je gezicht, dan krijg je een veel grotere hoeveelheid virus binnen dan wanneer een patiënt je aanraakt.

Wat mij verraste was dat ook je mindset – dus wat je denkt en verwacht – invloed heeft op je welzijn tijdens een Corona infectie. Slimme onderzoekers hebben in 2020, aan het begin van de pandemie, bij meer dan 5.000 personen gevraagd hoe zij aankeken tegen de pandemie die toen begon. Men onderscheidde 3 verschillende mindsets: 1. De pandemie is een ramp voor onze maatschappij, 2. De pandemie is een mogelijkheid voor onze maatschappij om in positieve zin te veranderen en 3. De pandemie kan beheerst worden zodat we een normaal leven kunnen leiden. Hoe je erover dacht beïnvloedde je gevoelens, lichamelijke klachten, gedrag en het gevoel van eenzaamheid of verbondenheid.

Mensen die de pandemie zagen als een ramp hadden meer last van depressieve gevoelens of angst en minder positieve gevoelens, hadden meer last van hun lijf, gedroegen zich vaker ongezond (geen mondkapjes dragen, geen afstand houden), voelden zich vaker eenzaam en geïsoleerd en hadden een lagere kwaliteit van leven. Daarentegen hadden mensen die het gevoel hadden dat de pandemie beheersbaar was meer positieve gevoelens, betere lichamelijke gezondheid en een groter gevoel van welzijn. Deze mensen gedroegen zich ook gezonder en waren minder eenzaam. Het patroon bij de mensen die de pandemie zagen als een mogelijkheid was vergelijkbaar met dat van de mensen die vonden dat de pandemie beheersbaar was.

Wat je denkt en voelt heeft altijd invloed op hoe je lijf functioneert. Dat is niet alleen zo tijdens de Coronapandemie maar ook als je slijtage hebt aan een gewricht of een ernstige ziekte zoals kanker.

Peter Lucassen
Oud-huisarts Bakel

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.